Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2004
Witam
mialem problem ze cos wyladowalo mi akumulator w aucie - mechanik twierdzi twardo ze to immo i pilot. Wymienil mi kluczyk i pilot i niby dziala, ale czy ktos moze mi powiedziec jak immo czy pilot moze powodowac wyladowanie akumulatora na zgaszonym silniku, zamknietym aucie ?
Ja szczerze podejrzewałem wiazke tylniej klapy, bo po ruszaniu jej palcami troche mi sie popieprzyło z elektryka w aucie ale dzialalo. Po blacharce tylniej klapy (a musiala byc zdjęta) niby dzialalo lepiej ale pozniej zaczelo sie cos psuc, alarm sie wlaczal, zwarcie w kierunkowskazach etc. W konsekwencji padl mi akumulator...
Czy to obiawy bardziej tej wiązki kabli czy rzeczywiście immo i pilot zawalić mógł ?
Pozdro.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 30, 2018 11:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Immo może, bo przecież alarm jest aktywny gdy samochód jest zamknięty, a to jest 1 układ. No, ale pilot to przecież w domu leży
Mierzyłeś sobie pobór prądu z aku w stanie "spoczynku"? Powinien być w okolicach 50 mA (0,05A), a jak jest więcej to trzeba szukać winnego. Najprościej to odpiąć całą wiązkę tylnej klapy skoro ją podejrzewasz i znów zmierzyć.
nie, nie mierzyłem poboru prądu, bo nawet nie mam narzędzi. Myślalem jechać do prawdziwego elektryka samochodowego by to sprawdził, ale bez akumulatora to sobie mogłem
Mechanik wlasnie wspominal ze kluczyk i pilot wymienil (za 150zl) i ze dziala wszystko.
Nic o wymianie immo nie mowil a wiec musze go zapytac zeby mi logicznie wytlumaczyl jak to mozliwe ze kluczyk i pilot powodowaly rozladowanie aku + jakies dziwne randomowe zapalanie sie kierunkowskazów. raz lewy raz prawy, a raz w ogóle (przy zamykaniu/otwieraniu z pilota). Mi to od razu wygladalo na zwarcie gdzies w instalacji (np. tej wiazce tylnej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum