Preb, z decybelami to nie jest tak jak piszesz. To jest uwarunkowane od poziomu db, np. przy 10db wzrost o 2db wcale nie oznacza x razy głośniej.
Bo niby że opona która ma 72db jest 2x głośniejsza od takiej 68db nie wydaje mi się.
Co do pon każdy ma swoje typy. ja uważam że nalewki są ok do jazdy wokół komina i z niezbyt dużymi prędkościami.
Markowe czy budżetówki to już wybór uzależniony od kasy. Ja kupuje nowe ze względu na gumę która po x latach traci swoje właściwości a niewłaściwy sposób magazynowania przyspiesza ten proces niesamowicie.
Obecnie mam chinole letnie (3ci sezon) i zimowe koreańskie(6ty sezon), zimowe tej zimy już "kleją" słabiej choć bieżnika mam 3mm do ogranicznika. Wydaje mi się że to już guma właściwości traci.
Co do letnich to.... 3 sezony i widzę spore zużycie ale lekko u mnie nie mają , powinny jeszcze ze dwa sezony wytrzymać.
Będzie mnie stać to kupię markowe ale jakiejś strasznej różnicy się nie spodziewam.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 02, 2017 16:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
3 decybele to pozornie niewiele, ale musimy pamiętać, że poziom głośności w tej jednostce jest obliczany na skali logarytmicznej. W rzeczywistości więc wzrost o 3 dB oznacza dwukrotnie większy hałas zewnętrzny generowany przez oponę. Wynika z tego, że opona o klasie głośności symbolizowanej przez trzy fale będzie czterokrotnie głośniejsza niż ta z tylko jedną czarną falą.
Troszkę odkopie, idzie lat o i trzeba się zaopatrzyć w oponki. Udało mi się znaleść fajne i jestem zadowolony. Ciekawi mnie tylko oznaczenie na tych oponach. Może ktoś się zna?
tutaj jest zdjęcie tych opon
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Sob Sty 26, 2019 21:48
Jezdziłem na Michelinach Enegy Saver. Spalanie miałem 5,3-5,5 l/100 Trasy mieszane, bez szaleństw prędkości (do 120km/h) Obecnie w lecie jezdzę na Kleber. Spalanie 6,5-7 l/100
Przeliczając oszczędności paliwa na cenę opon, uważam, że warto kupić Micheliny, bo się różnica zwraca w drugim roku jazdy. Należy jednak zrozumieć, że nie każdy ma do wydania 1600zł kiedy można za ułamek tej ceny kupić Dębice, albo jakiegoś chinczyka
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Nasz nowy kolega BearRoll, ma chyba Rovera 200 nie Rovera 75...
30J to indeks nośności i prędkości .... przy quadzie
30 :indeks ładowności 30kg/koło
J: indeks prędkości do 100km/h
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum