Wysłany: Wto Maj 25, 2010 06:44 [R75] Czujnik nasłonecznienia
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.W środkowej części kokpitu zaraz pod szybą jest takie okrągłe coś może ktoś wie, co to jest i po co albo, do czego służy.W instrukcji pisze, że to jakiś czujnik może koledzy wiedzą coś więcej o nim zasada działania itp.?
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Wrz 28, 2011 21:56, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 06:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 08:16
lukasz5992 napisał/a:
Więc rozumiem , że jak np.zasłonie go to klima trochę "zwolni" czy jak?
Czujnik światła słonecznego składa się z 2 diod (po jednej na każdą stronę kabiny ), które dostarczają do sterownika ATC/ECU , informację o intensywności nasłonecznienia i jego efektu cieplnego w kabinie, by ATC/ECU mógł odpowiednio sterować dopływem i mieszaniem powietrza , dla utrzymania nastawionej temperatury w kabinie . Temperaturę w kabinie mierzy czujnik kabinowy temperatury i przekazuje info do sterownika ATC. Czujnik nasłonecznienia jest tylko nośnikiem informacji .
Więc rozumiem , że jak np.zasłonie go to klima trochę "zwolni" czy jak?
Czujnik światła słonecznego składa się z 2 diod (po jednej na każdą stronę kabiny ), które dostarczają do sterownika ATC/ECU , informację o intensywności nasłonecznienia i jego efektu cieplnego w kabinie, by ATC/ECU mógł odpowiednio sterować dopływem i mieszaniem powietrza , dla utrzymania nastawionej temperatury w kabinie . Temperaturę w kabinie mierzy czujnik kabinowy temperatury i przekazuje info do sterownika ATC. Czujnik nasłonecznienia jest tylko nośnikiem informacji .
I to nazywam konkretami,sprawa wyjaśniona, wielkie dzięki masz pomógł.
troche odgrzany ale prosze powiedzcie mi jak sie do niego dobrać bo mi nieustannie brzęczy w jego okolicach i chce to jakoś nasmarować, podkleić żeby wreszcie był błogi spokój a te brzęczenie mnie do nerwicy doprowadza
Sam czujnik jest sprawny, przynajmniej klimatyzacja żadnych błędów nie wywala
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 11:51
Nie jesteś osamotniony.Chyba trzeba by zdjąć całą przednią półkę.Od kilku tygodni też zaczęło mi trzeszczeć w tej okolicy,a kilka lat była cisza.Jak trzeszczały środkowe nawiewy,to posmarowałem smarem silikonowym,ale dostęp był łatwiejszy.
Panowie a ja szukam tego czujnika nasłonecznienia do kupna. Ma go może ktoś na stanie? Wiecie czy jest jakiś zamiennik tego czujnika,bo nigdzie go nie znajduję tylko w angli za kosmiczne pieniądze...
a nie możesz zapytać tych co sprowadzają R75 na części? bankowo beda mieli
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
A powiedzcie mi jeszcze jedno...
Czy po lifcie ten czujnik był innego kształtu? Zamówiłem od kolegi co się ogłaszał na forum i jest prostokątny, z Rave wynika że powinnien być okrągły...
[ Dodano: Pią Cze 21, 2013 13:58 ]
Kurde chyba jednak wysłał mi nie to co potrzeba...
AdaskoC, jeśli masz taki OKRĄGŁY czujnik to chętnie odkupię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum