No i jestem po wymianie sprzęgła... ze starym nie dało się już wjechać pod krawężnika (kończyło się na tym, że stałem, a obrotomierz wskazywał 7000obr).
Ze starego docisku nie zostało praktycznie nic. Starły się aż nity i zrobiły wyżłobienie w tarczy. Przy okazji wymiana uszczelniacza i łożyska. Sprzęgło kupiłem Valeo, pasuje bez problemu. Oczywiście kompletne.
Silnika nie trzeba było zdejmować z łap, ale pół Rovera leżało obok.
Całą prawą, górną stroną komory musiał zdemontować (filtr powietrza, akumulator i okolice). Wyglądało to strasznie
Przy okazji, nie miałem nawet kropli oleju w skrzyni. Susza. Kiedyś pisałem dziwnych dźwiękach, szcególnie, kiedy jadę na 5 biegu... no to już wiem co było przyczyną.
O dziwo skrzynia działa bez zarzutu... jest chyba niezniszczalna. A mam naprawdę dynamiczny styl jazdy (stąd ta wymiana sprzęgła).
Przy okazji, znalazłem nowego mechanika - okolice Katowic (Szopienice). Żeby nie robić reklamy dam znać na priv jeśli ktoś chce.
Warsztat niestety nie prezentuje się najlepiej (lokalizacja też nie).
Ale mechanik... człowiek naprawiał ten samochód, jak by to robił po raz 30-y.
Zero zbędnych ruchów, zero zastanawiania się. Naprawdę sprawnie, jestem pod wielkim wrażeniem.
Oprócz tego, wymienił mi śruby w jednym kole, bo były trochę zjechane. Oczywiście nic za to nie wziął. Przymocował dodatkowo plasikowe nadkole wkrętami i trochę uporządkował przewody w komorze. Nawety się do tego nie przyznał, sam zauważyłem przypadkiem...
Robocizna: 400zł sprzęgło - samochód dostał o 9.00, odebrałem o 17.00
A wymiana przegubu kosztuje u niego około 50zł.
A teraz najważniejsze: cholera, jakie to auto ma moc... przy każdej zmianie biegu nie sposób puścić sprzęgła, żeby nie szarpnęło. Teraz jest jak sportowe. Puszczam 3-4cm i już łapie jak diabli.
Kilka fot:
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum