Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2005
Witam, mam problem z modułem parkowania, od jakiegoś czasu zaczął piszczeć cały czas więc sprawdziłem czujniki i wiązkę pod zderzakiem wszystko ok więc wsadziłem inny moduł z allegro który się okazało nie wydawał żadnego dźwięku.Po podpięciu starego modułu to samo zamilkł na amen.Czujnik cofania działa lampy wstecznego świecą, czujniki cykają jak należy i cisza.Do tego i jeden i drugi moduł jest normalnie widziany przez toaf, jak wypnę któryś czujnik to widzi awarię a dźwięku brak.W IKE jest ustawiony na głośnik w zegarach.Może ktoś się z takim czymś spotkał albo ja coś źle zrobiłem przy podmianie modułu.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 04, 2019 16:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
piny ok ,bezpieczniki to oczywiste jak moduł się załącza i czujniki cykają i toaf go widzi, tu głośnik w zegarach nie bangla z tym modułem.Btw głośnik też sprawdzony toafem. Z siecią can się coś zmaściło,nadal czekam na jakieś podpowiedzi,póki co czekam na 3ci moduł od Adasco - przynajmniej pewne źródło .
Jak pewnie wiesz, jedne moduly mialy glosnik w tylnej polce, inne w liczniku - wsadziles taki sam, z tego samego rocnzika ?
Twoj oryginalny moduł żyje ? Toaf go wykrywa ?
Co prawda w kodowaniu PDC jest opcja jaki dzwiek, ale być moze TOAF nie koduje wszystkiego jak nalezy jeszcze. Zrob backup oryginalu i wrzuc do nowego modulu.
Oba moduły toaf widzi jak coś zmienie i zapiszę w kodowaniu później zamienie moduły i wrócę do poprzedniego to wszystko jest zapisane, wybór głośnika lub gongu też zmieniałem,moduł mam biały bez głośnika.Na razie już się zapętliłem, czekam na moduł od adasco, może tym niby dobrym modułem z aledrogo coś uwaliłem zobaczymy,na razie cofam na czuja będę lepszym kierowcą albo zderzak będę miał porysowany
Ja tez kiedyś próbowałem ustawić dźwięk z zegarów, ale bezskutecznie. Juz teraz nie pamiętam czy mam biały czy czarny, w każdym bądź razie musiałem odłączyć linie k-bus (ta chyba tam leci) albo jeszcze inna od komunikacji bo razem z dźwiękiem migała mi lampka od przeciwmgielnych na zegarach, ale niestety sam głośniczek z zegarach milczał
ponoć
biały moduł - dźwięk z licznika
czarny - z głośnika w tylnej polce
tez mam dołożony moduł do polifta ale jeszcze go nie uruchomiłem a objawy takie same jak u kolegi doktor_who
Tak MaReK , w jednym i drugim,już z nudów abstrakcyjne rzeczy zmieniałem i pamięta konfigurację,jak wypnę czujniki to widzi ich brak w jednym i drugim, mój stary piszczał cały czas lub po chwili jak tylko wsteczny włączyłem żadnej awarii,wyglądało to jakby czujniki widziały ścianę ale mam 4 nowe wymieniałem je wszystkie i nic kupiłem moduł na alledrogo włożyłem i cisza ustawiłem konf ze starego cisza włożyłem stary cisza może coś pomotałem ale przy 2 wtyczkach ciężko.Teraz czekam na 3ci moduł od Adasco i jeszcze go podmienię.W IKE głośnik PDC włączony przetestowany działa.
Dołożyłem oryginalny moduł parkowania w swoim R75.
Mam problem gdzie szukać sygnału szyny can do modułu.
Auto nie miało modułu ani czujników fabrycznie.
podlaczyłem do instalacji wszystko poza szyna cam czujniki działaja ale sygnału nie ma. Deska bez komputera.
Jak by co mam inne auto z fabrycznym systemem parkowania.
Pomożecie coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony przez TMDexter Pią Mar 06, 2020 18:32, w całości zmieniany 1 raz
to jest przed liftowy zmieniałem zderzaki lampy na poliftowe. Głośniczek mam podłączony pod polka z tylu. Tylko pytanie gdzie szukać podłączenia dla szyny CAN. Fabrycznie nie miałem czujników cofania. w drugim aucie mam tez R75 całkiem inna wiązka i działają czujniki, a w tym z tyłu pod wykładziną nie ma czarnej kostki, widać że nieco inna wiązka i mnie przewodów przewodów. Gdzie dociągnąć przewód od can?
Gdzieś czytałem ze bez szyny can moduł nie będzie działał. Ale nie było powiedziane co i dlaczego.
Ostatnio zmieniony przez TMDexter Pią Mar 06, 2020 19:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum