Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2005
Witam!!! Padają mi cewki zapłonowe w tym kwartale już dwie, takie jak na obrazku. świece mam prawie nowe 15tys przebiegu NGK platinium kpl 360 zł. Lpg na moje oko ustawione dobrze pali ok 20% więcej gazu niż benzyny a cewki padają. Wie ktoś może z jakiego powodu ?
P.S.
Toaf przy skanowaniu pokazuje błąd przy module silnika a po wejściu w
moduł zero błędów i niestety muszę odpinać po kolei cewki żeby ogarnąć
która padła - podpowiedzi nie ma.
_________________ marek501
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 09, 2020 19:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
marek501 ogólnie tak jak Marecki pisze mniejsza przerwa świecy wpływa tak że cewki mniejszym prądem po dostają możesz spróbować zmniejszyć. Żeby szukać która cewka najlepiej w trybie czasu rzeczywistego trzeba patrzeć na wypadanie zapłonu na którym cylindrze to się dzieje taką funkcję ma np autocom. Cewki to chyba bym ci polecił ori używki Bremi z jakimś rozsądnym przebiegiem ja nigdy nie miałem jeszcze problemów z żadną z cewek.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 305 Skąd: Kutno
Wysłany: Pią Lip 10, 2020 21:02
SeniorA napisał/a:
Sprawdź czy są przykręcone przewody masy do głowic i czy mają dobry kontakt. Każda głowica ma swój przewód masy dla świec.
Sprawdziłem i niestety w moim aucie fabryka założyła masę tylko na tylną głowicę(trzyma ok), jest tak jak napisałeś przy 6 cylindrze , na przedniej głowicy nie ma śladu takiego przewodu Mam jutro wyjazd 300km jak wrócę wezmę z 1m przewodu dwa oczka i dociągnę tą masę na przednia głowicę koszt praktycznie żaden .
[ Dodano: Pią Lip 10, 2020 22:02 ]
adam_26 napisał/a:
ja nigdy nie miałem jeszcze problemów z żadną z cewek.
Adaś powiem Ci że w poliftach padają w moim poprzednim R75 v6 jak go kupiłem dwie cewki
wymienione były na chyba BERU, czyli dwie padły.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 305 Skąd: Kutno
Wysłany: Sro Lip 15, 2020 20:36
SeniorA napisał/a:
marek501 napisał/a:
Padają mi cewki zapłonowe
a na której głowicy ?.
marek501 napisał/a:
fabryka założyła masę tylko na tylną głowicę
może zaginąła przy zakładaniu Lpg.
Cewki padają na obu głowicach, konkretnie to cylindry nr 3 i 2 , a czy masa była przed montażem LPG to głowy nie dam . Przepatrzyłem wiązki do przedniej głowicy i nie ma śladu takiego przewodu czyli raczej że nie było . Na tą chwilę pozmniejszałem przerwy na świecach do ok 0,7 mm i zamówiłem dwie ori cewki na zapas. Zostało tylko dociągnąć masę z tylnej do przedniej głowicy - na pewno nie zaszkodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum