Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Sty 08, 2021 22:24 [R75] Błąd P0122
Typ: T Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2005
Od jakiegoś czasu (mam wrażenie, że jak spadły temperatury w okolicę zera, ale może to zbieg okoliczności), podczas jednostajnej jazdy na autostradzie, czy drodze podmiejskiej wywala mi check engine i błąd P0122 czyli Throttle /pedal position sensor/switch A circuit low input . Co jest do sprawdzenia? Dodam, że z autem kompletnie nic się nie dzieje złego. Miałem pewną teorie odnośnie przymarzającego LPG , ale padła ponieważ jak jeździłem teraz dwa dni po mieście tylko, błąd się nie pojawił.
nie kapłem się ze to PB, ale generalnie rada ta sama tylko potencjometr nie przy pedale gazu, a przepustnicy - może po prostu jest wytarty TPS albo kable/wtyczka nie łączy
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Sty 10, 2021 15:02
Obejrzałem wtyczkę i kawałek wiązki. Piny są ładne, czyste i ciasne. Sam TPS nie wygląda na najmłodszy. Sądząc po śróbach mocujących go, które są na krzyżak i w dodatku lekko obrobione "nasi tam byli" niby wykonałem adaptację według instrukcji (zapłon-5 x gaz w podłogę - uruchomiłem go do nagrzania) ale nic.nadzwyczajnego się nie stało. Czyli po tych 5 naciśnięciach pod maską nie było nic słychać. Przejadę się jutro po autostradzie i zobaczę. Pewnie i tak zamówię ten TPS bo ta teoria z wytarciem wydaje mi się prawdopodobna.
Możesz też sprawdzić napięcia tpsa w torque. 0,47V to zamknięty a 5V to otwarty na max, nie wiem czy dobrze pisze bo dawno już tam nie zaglądałem ale to chyba w voltach i jakoś tak parametry miałem.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum