Wysłany: Wto Maj 25, 2021 22:15 [R25, iDT] Wyciek z pompy wspomagania, doradztwo w zakupie
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witajcie!
Mam problem z Roverkiem, a mianowicie - wyciek z pompy wspomagania.
Obecnie jestem na etapie jej poszukiwań, jednak chcę zadać kilka pytań.
1. Czy wszystkie pompy dla silnika 20T2N były takie same? Prawdą jest, że pasują z Land Rovera Freelandera?
2. Czym różnią się wersje dla silników benzynowych i diesla, tak samo bez klimatyzacji/z?
3. Co będzie najrozsądniejszym wyborem, nowa lub używana?
4. Jak ją sprawdzić przez zakupem?
Uprzedzam, że czytałem tematy na forum.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 25, 2021 22:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ad1 np. w 2.0 serii T z 96r i z 99r byly takie same, bardziej w discovery a to pewnie dlatego ze w nich byl montowany 2.0 serii T
ad2 najprawdopodobniej tylko króćcami wlot wylot
ad3 hmmm nowa zalezy w jakiej cenie, uzywana to troche loteria, bo maja slaba ta uszczelke, po tylu latach jest sztywna i ja uszkodzilem ja przy przekladaniu uzywki , tym sposobem mialem dwie
cieknace pompy
ad4 czy zachowana ciaglosc uszczelki na calym obwodzie, czy sie lekko kolo obraca
a czytales ten temat w ktorym opisuje moje samodzielne wymienianie uszczelnien
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Nie Paź 17, 2021 17:59
Ja swoją brałem nową, 1000 poszło na nią, a auto teraz na złom poszło po 2 latach od jej wymiany. Jak znajdziesz działającą używkę to na pewno taniej wyjdzie.
Kupiłem pompę za 80 zł i było w porządku do momentu, gdy zaczęło ponownie wyciekać. Okazało się, że po założeniu drugiej pompy - "mechanik" źle zamontował przewód, przez co naciął go pasek alternatora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum