Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam,
Włączyłem dziś ogrzewanie tylnej szyby, dioda na przycisku normalnie świeci, ale ogrzewania nie ma.
Gdzie w pierwszej kolejności szukać winnego? Wiązka tylnej klapy czy zacząć od czegoś innego?
Dziękuję.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 24, 2021 21:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W pierwszej kolejności to ciągłość obwodu grzewczego i styki kabli do szyby. Ta szyba ma już 25 lat i pewnie obwód się gdzieś przerwał, albo połączenie kabla odpadło jak u mnie.
Sprawdź zwyczajnie czy prąd do szyby dochodzi, a potem szukaj dziury w całym
Jednak to wiązka klapy.
2 przewody są przerwane - ogrzewanie tylnej szyby i trzecie światło stop.
Czy lepiej jest po raz kolejny próbować samodzielnie łatać przewody czy raczej kupić wiązkę, jeśli są dostępne takie wiązki do R200, i zlecić wymianę elektrykowi w warsztacie?
Wiązki nowej nie kupisz, a jak kupisz to w cenie całego samochodu. Wymień ten odcinek przewodów na nowe. Kilka złotych, godzinka roboty a będzie działać kolejne 20 lat.
To znaczy wyciąć ten felerny odcinek na kilkunastu cm i dolutować nowe kabelki?
Czy trzeba się dostać do jakiejś kostki i wymienić część od kostki do tego felernego miejsca?
Jeśli tak, to co trzeba ewentualnie odkręcić / odsłonić, żeby dostać się do właściwego miejsca, bo wiązka jest raczej sztywna i jest stosunkowo niewielki ruch przy tym przepuście gumowym.
Ewentualnie która to strona w RAVE?
Wyciąć odcinek kabli razem z marginesem(żeby miejsce łączenia było daleko od zgięcia bo zaraz by znowu pękło).
Wyciągasz całą wiązkę z samochodu, na jednym końcu jest łączona w bagażniku z prawej strony w okolicach światełka bagażnika, w drugim przy silniczku wycieraczek, trzeba tylko pamiętać żeby przy wyciąganiu wciągnąć za nią sznurek żeby można nim było ją potem z powrotem wciągnąć.
i warto ucinać kable w różnych miejscach przesunięte o 2, 3 cm względem siebie - jeśli wszystko utniesz w jednym to później po zalutowaniu i zaizolowaniu będziesz miał grube to miejsce i możesz miec problem z przeciągnięciem przez otwory
Rzekomo ponaprawiali mi kable, ale dalej nie działa trzecie światło stop (mimo że prąd podobno dopływa). Czyżby zaśniedziałe blaszki?
I nie działa tylna wycieraczka. Mógł się uszkodzić silniczek? A może to bezpiecznik? Ale wtedy nie słychać byłoby spryskiwacza? Muszę sprawdzić, czy działa spryskiwacz.
Nie, aż tak źle nie było. Bo ogrzewanie szyby już działa. Chociaż ciekaw jestem, czy dali grubszy przewód, bo fabryczny od ogrzewania jest grubszy.
[ Dodano: Nie Gru 12, 2021 12:22 ]
Trzecie światło STOP też już działa. Problem był w samej lampie.
Została tylko ta nieszczęsna wycieraczka tylnej szyby.
Co trzeba zdjąć lub rozkręcić, żeby się dostać do silniczka wycieraczki, żeby sprawdzić, czy tam dochodzi prąd?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum