Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam.
Podobnego problemu nie znalazłem na forum także proszę o pomoc.
Od niedawna jestem posiadaczem Rovera 75 1.8i. od paru dni towarzyszy mi (jak w temacie) świecąca kontrolka awarii hamulców.
Wygląda to w taki sposób, że kontrolka zapala się w losowo wybranych momentach, czasami odrazu po ruszeniu a czasami po przejechaniu 2km. Prędzej czy później się zapala i nie gaśnie. Płyn w zbiorniczku hamulcowym jest i go nie ubywa. Hamulec działa prawidłowo, nie schodzi w podłogę. Światła stopu się świecą. Klocki jak i tarcze są w dobrym stanie. Samochód posiadam 2 miesiące i od początku świeciła mi kontrolka ABS, przez co nie działa prędkościomierz i nie nabija kilometrów, ale kontrolka awarii hamulców pojawiła się parę dni temu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 02, 2022 23:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A masz jakiś sprawdzony sposób na diagnoze ABS-u. Podejrzewam że uszkodzony jest czujnik w kole, tylko nie wiem który. Sprawdzałem błędy przez TOAF ale mam tylko te błędy: P1191, P1520, P0500, P0501.
W moim MG był ten problem że zapaliła się kontrolka ABS, automatycznie trakcja również wywaliła błąd, a błąd hamulców pojawiał się w losowo.
Diagnoza pokazała że jeden czujnik ABS nie daje odczytów prędkości.
Po wymianie czujnika oraz łożyska wraz z pierścieniem ABS problem ustał.
adamcio1209 napisał/a:
Sprawdzałem błędy przez TOAF ale mam tylko te błędy: P1191, P1520, P0500, P0501.
Błędy silnika nie mają nic wspólnego z ABSem.
Zrób live date dla ABS - będziesz wszystko wiedział.
Wysłany: Pią Lut 04, 2022 15:45
adamcio1209 jak nie działa czujnik w prawym kole, to nie działa ABS i elektroniczny rozdzielnik siły hamowania( EBD). ABS-em i EBD steruje pompa/modulator ABS. Trzeba naprawić ABS ( czujnik w prawym kole) by usprawnić układ hamulcowy i EBD , bo dlatego świeci się lampka ostrzegawcza. Błąd hamulców pojawia się jak ma zadziałać EBD.
Witam grupowiczów ponownie. Muszę odświeżyć temat.
Wymieniłem wczoraj czujnik abs (nowy zamiennik firmy SKF) ale problem dalej występuje. Prędkościomierz teraz pokazuje prawidłową prędkość (sprawdzane z gps) ale kontrolka abs dalej świeci i po przejechaniu 3-4km zapala się kontrolka awarii hamulców. Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze może być nie tak?
Gdzieś jeszcze jest problem, albo z czujnikiem, albo z pierścieniem. Z przodu to raczej mało prawdopodobne, raczej z tyłu pierścienie mogą się powycierać.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Podłącz program diagnostyczny - dostaniesz informacje co jest źle. Wymień na tym kole czujnik i pierścień ABS dla pewności- albo jedno z tych jeżeli jesteś w stanie stwierdzić co jest uszkodzone.
Odpal Toafa i sprawdź prędkości obrotowe kół. Tylko weź ostatnią wersję ze sklepu play bo na poprzedniej nie udało mi się wychwycić usterki. Po zaktualizowaniu jadąc z prędkością 14km/h prawy tył co chwilę pokazywał 7km/h w poprzedniej wersji tego nie wychwyciłem.
Wyjąłem czujnik, podpilowalem mocowanie by delikatnie glebiej wchodził i działa. U mnie czasem zapalała się kontrolka a niemal przy każdym hamowaniu było czuć wibracje na pedał hamulca.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum