Wysłany: Sob Lip 22, 2023 20:42 [r75]Zaniza poziom paliwa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Hej, od kilku m-cy mam problem ze wskaźnikiem paliwa. Po zalaniu na full, wskazówka jest na full, ale po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu km wskaźnik dość płynnie ale szybko spada do ok 3/4 baku i później schodzi w miarę płynnie. Generalnie gdy wskazówka pokazuje 0 to w baku jest jeszcze sporo paliwa - na pewno na 200km albo i więcej. Wyciągnąłem pompę, z pływakiem, drugi pływak - nic nie widać zeby był uszkodzony. Macie jakiś pomysł - co mogło nawalić? Niby oczywiste jest ze to problem pływaków, ale z drugiej strony one dzialaja i tak się zastanawiam czy same zegary się w jakiś sposób nie uszkodziły. Auto nie miało żadnych uderzeń itp Czy sa jakieś dane w rave jaka rezystancja pływaków ma być np przy 0, 0/5 albo full baku?
Wiesz, czujnik paliwa, to zwykły rezystor. Gdzieś tam jest mierzony spadek napięcia od referencji, jesli jest większy spadek w zwiazku z niedowodzącą masą, to komputer myśli, że plywak opada. To się zdarza nie tylko w Roverach.
No chyba że w plywaku jest jakaś nadprogramowa dziurka, na tyle mała, że przy nalewaniu paliwa pływak się unosi, a jak paliwo się uspokoi, to opada. Ale to chyba mało prawdopodobne.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
no wszystko ok ale jeśli tak by było to moim zdaniem wskazówka na zegarach nie powinna dobijać do full - bo rezystancja była by wyższa cały czas a nie tylko gdy poziom paliwa spada
Niby tak, ale z niestykającymi przewodami różnie bywa. Też kiedyś mi wskazówka szalała. Co ciekawe po odpaleniu zazwyczaj wracała na właściwe miejsce...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum