Wysłany: Sob Maj 13, 2023 15:16 [R75] Wymiana alternatora w CDT
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam.
Muszę niestety wymienić alternator w R75 2.0 CDT
ponieważ wymiana szczotek nic nie dała,ładowanie na poziomie ok 12 V
poza tym słychać łożysko więc zakupiłem inny
Teraz pytanie jakim sposobem najłatwiej i najszybciej wymienić ten alternator?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 13, 2023 15:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może coś nie tak ze szczotkami.
W wyjęciu alternatora nie ma nic trudnego, tylko trzeba zdjacpasek. Nie pamietam, czy sa 2 czy 3 śruby, o ile mnie pamięć nie myli to 2 z czego jedna jest długa i trzeba ją wyjąć razem z alternatorem. No i oczywiście potem włożyć. No i kabelki - tam idą same plusy, więc warto odłączyć masę od akumulatora.
[ Dodano: Sob Maj 13, 2023 18:48 ]
Wszystko na pewno robiłem od góry.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
ROVER:
Wymiana alternatora rover 75 2.0cdt
To jest tylko moja praktyka.
Ściągamy kolo oraz nadkolo plastikowe. Zderzak, lampy. Kluczem na 24 naciagamy napinacz i zdejmujemy pasek wielorowkowy od alternatora, pompy wspomagania. Popuszcamy napinacz paska sprężarki. Popuszczamy ,,sanki,, jak najwięcej. Od dolu na 3 śrubki na klucz 10 przymocowana sprężarka - odkręcić. Dzięki luźnym sankam i miękkim przewodam klimatyzacji możemy ją przesunąć na strone kierowcy jak najdalej, moze przeskadacz bagnet - to odkręcić śrubę mocowania zgore i będzie luźny. Pod alternatorem jeszcze jest ,,siodelko,, na 3 śruby (klucz10). Ja najpierw wykręciłem zewnętrzne śruby alternatora kluczem nasadowym z grzechotką, ciezko ale idzie, górna śruba ne wychodzi calkiem, ale to później wyjdzie.Od wewnątrz sruba na 10. Można odrazu wykręcić kabel i odłączyć wtyczkę. Od dołu odkręcić ,,siodelko,, i alternator spadnie. Że by go wyciągnąć to przekręcić i, ciezko ale wyjdzie miedzy zgięta czescia sanek. Mozna tak że okręcić rurę chlonicy od miski olejowej, ze by nie przeskadzala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum