Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 164 Skąd: RUMIA
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 12:31 [R416] Śwista wiatr w oknie
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Czy znacie jakies sposoby na uszczelki w oknach? Moj problem polega na tym, że swistami wiatr w prawym oknie z przodu. Jak zamlne okno na maxa to swista jak nie wiem, ale jak delikatnie popuszcze okno to sie troche wycisza i da sie w miare jechac. Sa na to jakies sposoby czy tylko wymiana trefnej uszczelki??
_________________ Pozdrowienia z 3miata
Tacowski R416 Si
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 26, 2010 22:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 12:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jakby to opisać, szyba przy zamykaniu i otwieraniu porusza się tak jak powinna? Chodzi mi o to, czy przypadkiem nie wypacza uszczelki. Skoro przy całkowitym zamknięciu szyby słychać opływ powietrza, a przy lekko uchylonej już nie, to może tam jest problem. Sprawdzałeś, jak to wygląda z zewnątrz, jeżeli chodzi o warunki występowania i niewystępowania opisywanego problemu?
Problem jest mi znany. W moim przypadku poprzedni właściciel zagiął uszczelkę przy domykaniu okna (jak to zrobił to jego sekret). Teraz jeśli nie pomogę w ostatniej fazie domykania szyby - nie naprostuję jej właściwie - to wydaje ona taki sycząco-szeleszczący dźwięk. Sprawdź czy też sama szyba nie ma luzów, często zdarza się, że jest ona krzywo prowadzona (nawet minimalnie)i powoduje objawy jak wyżej. Metoda obadana już wielokrontnie i sprawdzona w różnych autach. Dodam, że szyba powinna bardzo dokładnie wejść w całą uszczelkę - bez przechylania do przodu (w kierunku maski) czy też do tyłu. Wielokrotne próby pomogą zdjagnozować problem.
Witam!
Mój problem z kolei polega na tym, że przednia szyba od strony kierowcy porusza sie nie równo, tzn wyskakuje z uszczelki. Przy zasuwaniu szyby musze ręką nakierowywać ją w tył, bo jak nie....to jest czasem nawet szczelina przy uszczelce. Rozbierałem boczek ale nie widzialem tam jakiejś śruby żeby to dokręcić i zlikwidować luzy. Jak ktoś wie co z tym zrobic to prosze o pomoc, dziekii !
a ja mam 2 z w/w problemów.Szyba kierowcy też mi w ostatniej fazie nie trafia w uszczelkę i zachodzi za nią a szyba od pasażera tak jakby była nie szczelna.Powiem szczerze że myślałem że to tak od wiatru huczy bo czasami przy 90km/h było nieprzyjemnie głośno w aucie od szumów a przy 150 o wiele ciszej ale z tego co tu czytam mam chyba ten sam problem.
[ Dodano: Nie Kwi 15, 2007 10:37 pm ]
holender jasny,podpowiedzcie co z tym zrobić bo to jest wkurzające.Kto ze mną za pasażera jedzie pyta czy ma domknięte okno.Szyba w uszczelce idzie w 100% OK, domyka się równo i do końca a ten wkurzający szelest jest cały czas, a co dziwne przy 100km/h i przy 190km/h jest taki sam tzn nie nasila się wraz ze zmianą prędkości.W tej sprawie zrobiłem już lusterko ponieważ myślałem że niewielka szczelinka która jest na łączniku lusterka z karoserią wpuszcza mi powietrze co środka tzn za tweeter w drzwiach bocznych ale nic.A może po prostu
ten typ tak ma i powietrze tak bije o lusterko że wytwarza taki dźwięk.Dodam też że "uderzenia" boczne wiatru powyżej 90km/h lub mijanie się z TIRem przy takiej prędkości sprawia że myślę czy czasem drzwi mi nie odpadną (drzwi w 100% dobrze przylegają do karoserii tzn nie ma żadnych luzów)
P.S Miałem wcześniej Citroena Xsara w którym taki szelest wytwarzała za wysoko podniesiona antena
No....Podpowiedzcie coś jeszcze do tego tematu
PZDR
Chyba podepnę się do tematu, bo mam ten sam problem... przy prędkości ok. 80-90 zaczyna pojawiać się szum, świst a właściwe takie jakby nawet niemal zgrzytanie szyby od strony kierowcy.. próbowałem w czasie jazdy namierzyć, w którym to miejscu "szumi" i na moje koślawe ucho to gdzieś bardziej w okolicach pierwszego słupka... Przyznam, że to trochę denerwujące na trasie.. w mieście nie przeszkadza, bo poprostu nie dochodzę do 80km/h... ale poza miastem to potrafi wkurzać...
U mnie jest podobnie, szyba przednia od strony kierowcy w ostatniej fazie zamykania szyba wychodziła z prowadnic. I to było powodem że wiało, ale jak nasmarowłaem uszczelki i prowadnice silikonem w sprayu to teraz jest wszystko w porzadku tylko musiałem troche nad uszcelkami poracowaćzeby sie odgieły, tzn wróciły do pierwotnego kształtu.
Pozdrawiam
Można spróbować nasmarować uszczelki wazeliną lub preparatem do konserwacji uszczelek. Przy smarowaniu nie można zapomnieć, że uszczelki są w samych drzwiach jak i od strony karoserii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum