Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 07:46 [R200] Reflektory
Witam
Wczoraj zauwazylem ze lewy reflektor swieci troche za wysoko i pod kątem, a wcześniej świecił równo. Przyjrzalem mu sie dokladnie i troche sie zdziwilem bo nie ma przy nim silniczka do regulacji padania swiatła. Prawy ma a lewy nie. Widocznie ktoś kiedyś go wymienił na inny a ja zauwazylem to dopiero po roku.
Druga sprawa to to że na obu reflektorach są strzałki skierowane w prawo (patrząc od przodu). Czy tak ma byc? Czytalem kilka artukułów ale prawdę mówiąc przez to zgłupiałem bo zwykle jest mowa że reflektory europejskie nie mają strzałek. A moj ma obie w prawo.
I tak pojade na stację i niech ustawiają ale jezeli cos jest bardzo nie tak to wolałbym wiedziec wczesniej
_________________ Rover 214i Lublin
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 07:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 12:33
W morde wlasnie zobaczylem w innym Roverze i tak jak piszesz strzalki sa skierowane na zewnatrz. U mnie obie sa w prawa strone. Wynika z tego ze prawy reflektor mam angielski
Rychło w czas sie dowiedziałem.
Chociaz dziwne ze jak dotad swiecily tak jak trzeba, z lewej prosto a z prawej troche do gory.
W morde wlasnie zobaczylem w innym Roverze i tak jak piszesz strzalki sa skierowane na zewnatrz. U mnie obie sa w prawa strone. Wynika z tego ze prawy reflektor mam angielski
Rychło w czas sie dowiedziałem.
Chociaz dziwne ze jak dotad swiecily tak jak trzeba, z lewej prosto a z prawej troche do gory.
takie numery po zmroku da się zauważyć - oba świecą z zagięciem krajobrazu. Jak Ty przegląd przeszedłeś ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 09:43
Lewy jest dobry i swieci prosto a prawy jest angielski ale o dziwo swieci pod katem do gory tak jak trzeba. Na przegladzie facet zapalil swiatla i tylko na scianie zobaczyl ze jest tak: __/ i dal sobie spokoj. Dzisiaj jade na stacje i niech sie tam wypowiedza
[ Dodano: Sob Kwi 14, 2007 4:00 pm ]
Dramatu ciag dalszy. Bylem na ustawianiu swiatel i okazalo sie ze to lewy reflektor jest angielski, pomimo ze strzalka na nim jest we wlasciwym kierunku (na zewnatrz). Jak to jest mozliwe? Swieci on teraz tak samo jak prawy, czyli pod katem do gory. Okazalo sie ze do tej pory zarowka byla na sile wcisnieta i lekko skrzywiona tak ze bylo zludzenie tego ze reflektor jest dobry.
Czyli czeka mnie kupno nowego reflektora. Czy ktos z Was mial do czynienia z tymi firmy DJAuto? Jak jest z ich jakoscia? I czy wygladaja tak samo jak Valeo, tzn czy jezeli kupie jeden to nie bedzie tego bardzo widac?
Czy ktos z Was mial do czynienia z tymi firmy DJAuto? Jak jest z ich jakoscia? I czy wygladaja tak samo jak Valeo, tzn czy jezeli kupie jeden to nie bedzie tego bardzo widac?
ZTCP to chyba Brt wymieniał ostatnio na DJAuto i jest zadowolony. Są lepsze niż oryginalne Valeo . Różnicę będzie widać w świeceniu . Na Twoim miejscu pomyślałbym nad zmianą obu.
Zgadza się Brt po "buziaku" z sarenką musiał wymienić lewy reflektor. Dostałem nową uzywkę DJ Auto i świeci o niebo lepiej niż wcześniejszy orginał Valeo. Wygląda tez inaczej (szyba jest szkalna a nie plastikowa ), więc taka jak radzi Paul proponuję wymienić oba i polecam DJ Auto, lub poszukać używany orginał Valeo.
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 12:52
No to z taka rekomendacja chyba moge je kupic Czy te ktore Ty kupowales to sa te same, ktorych duzo jest np. na allegro i w sklepie TomeTeam? Bo ich cena jest dosyc niska.
Cześć chopy i dziewczęta, po raz pierwszy na nowym forum.
Pytanie zasadnicze: Jak odróżnić wersję manualną reflektora od regulowanej elektrycznie?? Bo ja jestem na kupnie od dłuższego czasu (brt - nie śmiej się), tylko właśnie nie rozwiałem wszystkich wątpliwości. U mnie na reflektorach strzałki pokazują na zewnątrz pojazdu, znaczy że chyba lewa strona - patrząc zza kierownicy - jest "be".
pozdr
Tommy
R200 '98 Biały (KNT... - górol
brt: Czerwony only dla Adminów i Modów poprawiłem
Ostatnio zmieniony przez Brt Pon Kwi 16, 2007 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Cześć chopy i dziewczęta, po raz pierwszy na nowym forum.
Witamy Mozesz sie z nami przywitać w kąciku powitania
szogu napisał/a:
Jak odróżnić wersję manualną reflektora od regulowanej elektrycznie??
Wersja manualna, ma z tyłu dwa mechanizmy regulacji, wersja elektryczna ma jeden mechanizm i "dziurę" (obok kierunkowskazu) na mocowanie silniczka regulacyjnego
szogu napisał/a:
Bo ja jestem na kupnie od dłuższego czasu (brt - nie śmiej się)
Ja podobnie długo jak Ty kupuję prawy reflektor do siebie Coś czuję, że jak tak dalej pójdzie, to umówie sie z Tomim na dowóz części na zlot A prognozy dot. czasu wolnego u mnie wyglądają blado na najbliższe miesiące
Przy dobrym układzie będe miał niedługo dokładny opis oznaczeń na reflektorach.
Zaciekawił mnie Twój post i zacząłem szukać informacji na temat oznaczeń w sieci.
Na naszej stronie w artykule można przeczytać, że:
<--> lewo- lub prawostronny
--> lewostronny
brak strzałki: prawostronny
W linku wskazanym przez szogu można przeczytać, że:
brak strzałki: prawostronny
dowolna strzałka: lewostronny
<--> lewo- lub prawostronny
Na tej stronie z kolei jest napisane, że:
"Strzałka pokazuje stronę montowania lampy, zawsze na zewnątrz pojazdu. Jeśli nie ma żadnej strzałki, lampę można montować z tyłu po lewej lub prawej stronie."
U mnie lampy mają oznaczenia zgodne z ostatnim cytatem. Podobnie u kolei w Nissan Sunny oraz Fordzie Mondeo. Oczywiście wszyscy jesteśmy pewni, że mamy lampy do ruchu prawostronnego, nikogo nie oślepiamy, przechodzimy przeglądy, itp.
[ Dodano: Sro Lip 25, 2007 12:32 pm ]
Hmm. Nie doczytałem, że w ostatnim linku jest mowa o lampie tylnej zespolonej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum