ok, ale nie chroni to przed naglym peknieciem weza, lub tez dluga trasa i powolnym wyciekiem,
No nie...
Pęknięcie węża = kłęby pary i szalejący wskaźnik temperatury
A żeby powolny wyciek zaczął się akurat na początku trasy to już trzeba mieć pecha.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pęknięcie węża = kłęby pary i szalejący wskaźnik temperatury
u mnie przetarl sie o dzwignie biegow pod kolektorem ssacym, kapalo sobie powoli, praktycznie odrazu na ziemie, wiec o klebach pary nie ma mowy, kiedy sie pojawia para to juz nastepuje gotowanie, a wtedy to juz jest przewaznie za pozno, pozatym jadacy samochod pare bierze pod siebie, co innego w korkach wtedy mozna to zobaczyc,
maciej napisał/a:
A żeby powolny wyciek zaczął się akurat na początku trasy to już trzeba mieć pecha
dokladnie tak mialem, co prawda zatrzymalem sie po kilku km , ale przeciez nie bede zagladal pod maske za kazdym razem kiedy ruszam
jesli faktycznie zbiornik ma taki czujnik to najlepiej by bylo taki zdobyc, bo wstawiac do istniejacego to troche jest problem, bo to musi byc szczelne, pozostaje jeszcze kwestia podlaczenia do kontrolki, ale pewnie znajdzie sie wolna, przynajmniej w kanciaku
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Cholera!
Samochód stoi u mechanika. Zdjął głowicę, ale powiedział, że nie widać żeby to była uszczelka pod głowicą....
Zaczął mi coś gadać o jakichś o-ringach w tulejach cylindrów.
Nie mam pojęcia co to za o-ringi.. Czy to co on mówi ma jakiś sens?
Macie jakieś pomysły co może być jeśli nie uszczelka?
Czy wywalenie uszczelki musi być widoczne?
W jaki jeszcze sposób chłodziwo może dostać się do oleju?
Pomocy!
Może być tak, że jest pęknięta tuleja jednego z cylindra. Wtedy z racji tego, że w serii K są tzw. tuleje mokre (opływa je płyn chłodniczy), płyn może dostawać się do oleju (i odwrotnie) nawet w przypadku, gdy uszczelka głowicy jest OK.
Ja bym jednak optymistycznie zamontował nową uszczelkę głowicy.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Może być tak, że jest pęknięta tuleja jednego z cylindra. Wtedy z racji tego, że w serii K są tzw. tuleje mokre (opływa je płyn chłodniczy), płyn może dostawać się do oleju (i odwrotnie) nawet w przypadku, gdy uszczelka głowicy jest OK.
Ja bym jednak optymistycznie zamontował nową uszczelkę głowicy.
Hmm... czy można jakoś to sprawdzić bez rozbiórki?
Płyn w oleju znalazł się nagle bo do tej pory ubywało płynu, lecz oleju nie przybywało.
Jak z dostępnością tulei? Czy w ogóle opłaca się w to zagłębiać?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Mar 2001 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 10:51
By sprawdzić tuleję odłącz dopływ paliwa np. wyłacznikiem bezwładnościowym lub bezpiecznikiem od pompy paliwa, wykręć świece i zakręć rozrusznikiem. Druga osoba musi obserwować otwory po świecach ale ostrożnie i z boku (można naprawdę mocno dostać po oczach). Jeśli z któregoś otworu leci płyn oznacza to pękniecie tulei. Tak było sprawdzane u mnie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
By sprawdzić tuleję odłącz dopływ paliwa np. wyłacznikiem bezwładnościowym lub bezpiecznikiem od pompy paliwa, wykręć świece i zakręć rozrusznikiem. Druga osoba musi obserwować otwory po świecach ale ostrożnie i z boku (można naprawdę mocno dostać po oczach). Jeśli z któregoś otworu leci płyn oznacza to pękniecie tulei. Tak było sprawdzane u mnie.
a dodatkowo przy zdjetej glowicy nie mozna krecic walem, grozi to uszkodzeniem lozysk walu, tak jest napisane w ksiazce od poldorovera, pewnie to samo jest w Rave
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
No to wyjąć tuleję i ją obadać wzrokiem. Przy okazji wymienić oring. Wymieniaj od razu uszczelniacze trzonków zaworów jak masz zdjętą głowicę.
Głowica poszła na planowanie, oględziny i wymianę uszczelniaczy.
Mechanik upiera się, że coś nie tak z tulejami, ponieważ, z tego co zrozumiałem
lekko wystają, aż się odcisnęły na uszczelce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum