Wczoraj byłem pojeździć na owym Stogu Izerskim. Bardzo pozytywnie było Tylko niestety wadą jest zbyt duża ilość ludzi... w sobotę czy niedzielę luźno robi się dopiero po 18-19 i dopiero wtedy warto sę tam wybrać jeśli jazda ma być przyjemnością (a więc tzw nocne jazdy jak najbardziej) W tygodniu powinno być mniejsze oblężenie. Generalnie polecam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 13:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja już wiem, ze ze względu na studia bardziej pasować mi będzie następny weekend.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
.... jeszcze poszperam po necie ... moze wynajdę jakąś oślą łączkę dla początkujących Niestety osobiście znam tylko gondolę i stok narciarski ... okolic kompletnie nie znam.
W świeradowie jest oślich łączek cała kupa, aż mnie z tego boli ... (głowa), tak naprawdę są też inne całkiem fajne orczyki o których zapomniano od kiedy ruszyła gondola. dwa najbardziej znane to Kamieńczyk i Izery, każdy coś koło 400-500m długości położone jeden nad drugim, dość łagodne świetne dla narciarzy początkujących i średnio rekreacyjnych, bo na wyczyn trochę za krótkie. Kiedy pogoda dopisywała działał tez trzeci wyciąg na Świeradowiec, jest to najdłuższy orczyk w Polsce (~1000m) przy tej długości wszędzie są co najmniej krzesełka, ale tam to się zjeżdża "z pieca na łeb". Poza tym jest jeszcze kilka bądź kilkanaście oślich łączek do stawiania pierwszych kroków. Jest tylko jedno zastrzeżenie -trasa ze Stogu Izerskiego (z gondolą) ma system sztucznego naśnieżania i chyba 22 armatki, które dość solidnie srają (sorki ) śniegiem, natomiast ośle łączki liczą na przychylność niebios. W zeszłym roku jeździło się ze Stogu podczas gdy wszystkie drogi były czarne i dookoła trawka zielona (no może trochę szara ale śniegu ani trochę). Więc jeśli śnieg stopnieje to pozostaje gondola.
[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 18:27 ]
poza tym (piszę to oczywiście do wiadomości wszystkich z głębi kraju nie znających tych terenów, bo będący ZDOLNEGO śląska niechybnie to wiedzą ) w okolicy jest kilka fajnych miejsc jakby się jeżdżenie znudziło, czyli zamek Czocha (znany z filmu "gdzie jest generał"), oczywiście Lubomierz w którym jest co roku festwal filmów komediowych ( http://www.sami-swoi.com.pl/ ) no i najstarszy w Europie browar we Lwówku Śląskim ( http://www.browar-lwowek.com.pl/ ) który ma niedługo wznowić produkcję... :):):):):):):)
shakesbeer,
Super dzięki za info odnośnie tych oślich łączek. Z nimi nie jest jednak tak jak z dziewicami. Ośle łączki istnieją
Oczywiśnie znajdziemy info w necie odnośnie tych miejsc, rozumiem.
Tutaj http://www.swieradow-zdro...-620/izery-626/ jest kilka opisanych łącznie z "bambino" na którym można stać prosto w kierunku do jazdy w dół na krechę i mimo to nie zawsze narty same ruszą.
Jednocześnie bardzo przepraszam za pomyłkę, jeden z wyciągów orczykowych to "Kamieniec" a nie "Kamieńczyk" jak napisałem wcześniej. Eh ta skleroza, jeszcze raz sorki za te manowce. (kamieńczyk to m. in. schronisko obok wodospadu Kamieńczyka niedaleko Szklarskiej Poręby, musiało mi się pozajączkować).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum