ale bez ciecia oryginalnej instalacji sie nie obedzie bo nie masz osobnego wyjscia na prawy i lewy halogen.
no tak, ale ja myślałem nad wpieciem się w lsm przed tranzystorami sterujacymi tylko nie wiem czy odkoduje symbol na układach bo są one zalane lakierem i nie bardzo idzie rozczytać.
ale ja myślałem nad wpieciem się w lsm przed tranzystorami sterujacymi
No tak.. ale dalej bedizesz sterowal dwoma na raz.
Zeby doswietlac jeden strone musisz sie wpiac bezposrednio pod lewy/prawy halogen.. przy czym musisz zachowac norlane działanie sterownika
marcin.misek, chcesz powiedzieć że oba halogeny są spięte równolegle? To halogeny nie maj monitorowania przepalone żarówki? Bo mi się wydaje że mają ale pewny nie jestem, a jeśli mają to obwody sterujące też chyba są oddzielne
Zasadniczo jest to do obejścia.... Ale po co Doświetlanie zakrętów jest fajne jak jest zintegrowane w lampie. Te w halogenach i tak działają tylko do 40 km/h a przy takiej prędkości na prawdę trzeba się postarać żeby czegoś nie zauważyć.
nic nie stoi na przeszkodze zebyz zrobil dzialajace zawsze no chyba ze prawo mowi inaczej...
Na allegro sa moduly do tego. Zapalaja swiatelko, potem delikatnie je wygaszają
Caly myk polegal by na tym zeby zrobic to programowo, bez ciecia tyle ze w tym pojezdzie sie nie da
Zrobienie bez ograniczenia prędkości halogenó bylo by banalnie proste i nie wymagało by dodawania żadnej elektroniki, ale puki co muszę sie skupić na dokończeniu kierunkowskazów 3x
Fotka z kolejnego "prototypu" Tym razem z wykorzystaniem arduino nano i płytki z przekaźnikami bez dodatkowego lutowania tranzystorów. Zaleta taka ze mamy galwanicznie oddzielone arduino i lsm, wada taka ze zabiera więcej miejsca i prądu. W takiej konfiguracji jeśli użyjemy najprostszego stabilizatora 7805 to musi mieć on radiator, a nawet jeśli jakąś mała przetwornice DC-DC to ona sama w sobie tez miejsce zabierze i to wszystko sprawi ze układzik nie zmieści sie w LSM i trzeba będzie go w oddzielne pudelku wsadzić
Zamiast tych modułów mozesz dać zwykłe przekaźniki, tylko wtedy radiator na lm. Albo jak zależy Ci na separacji cewek to dać takie same moduły tylko zasilane z 12v, wtedy lm na pewno nie bedzie sie pocił.
[ Dodano: Sob Lut 04, 2017 10:00 ]
Albo po prostu zasilaj ten modul przekaznokow z osobnego stabilizatora.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Zamiast tych modułów możesz dać zwykłe przekaźniki,
i tak musisz dodać diody zabezpieczające do przekaźników, tranzystory i rezystory - to tak naprawdę nie wiele mniej niz jest na gotowej płytce która jest wykonana naprawdę solidnie za 9,9 pln - wiec myślę ze nie ma sensu robić samemu.
Dla samego mikrokontrolera tez trzeba napięcie odfiltrować i właściwie jak dołożę 4 kondensatory do 7805 to lepiej dać gotowca np:
http://allegro.pl/modul-z...6559019008.html
albo:
http://allegro.pl/zasilac...6696876414.html
akurat taka mi leży to ja zaaplikuje
[ Dodano: Sob Lut 04, 2017 16:19 ]
PS udalo mi sie odczytac symbole układów sterujących w LSM
BTS711L1 i BTS736L2
Wiesz, takie coś jak ta pierwsza to atduino ma na pokładzie
Na dobrą sprawę do odfiltrowania smieci z cewki wystarczy dioda. Bardziej mi chodzi o rozmiary niż o koszty.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wiesz, takie coś jak ta pierwsza to atduino ma na pokładzie
nie rozumiem, co ma?
Wyjścia w płytkach arduino ida bezpośrednio z procesora, nie ma po drodze tranzystorów. Podłączenie przekaźnika = upalenie mikrokontrolera
A co do napięcia, znalazłem co prawda w lsm 5V (jest na 8 pinie idącym do panelu sterowania), ale dałem spokój z podkradania prądu nie wiadomo czemu - później zacznie lsm świrować (chociaż na testach działało wyśmienicie)
Zdecydowałem sie na wsadzenie w osobna obudowę. Jak sie obrobię to zamieszczę fotorelacje bo układ juz jest gotowy
Arduino ma na pokladzie układ stabilizacji napięcia zasilania, podobny do tego co w pierwszym linku podanym przez Ciebie wyżej.
Co do wyjść to owszem, ale jak dasz diode na wyjściu, to wystarczy zeby nic sie nie upaliło.
sTERYD, piszesz pewnie o arduino uno i tam i owszem jest stabilizator za wejsciem na zasilacz, ale ta plytka jest uruchomieniowa i trudno ja stosować w gotowym projekcie. W innym arduino np nano, micro czy mini stabilizatorów nie ma.
sTERYD napisał/a:
Co do wyjść to owszem, ale jak dasz diode na wyjściu, to wystarczy zeby nic sie nie upaliło.
nie wierze ze to napisałeś
Obciążalność pojedynczego pinout z atmegi to max 40ma, a zalecane jest znacznie mniej, ok 10-20mA. Dasz rade tym wysterować przekaźnik ?
Ale mniejsza o detale. Zmontowałem moduł 1x=3x. Nie obyło sie bez problemow. Na stole z manetka rovera i lsm pracował bez problemu, w aucie nie chciał. Okazało sie ze na stole, gdy manetka leżała luzem to dość delikatnie ja przełączałem, co innego w aucie gdy ona dość mocno strzela i pojawiły sie drgania styków. Efekt był taki, ze raz po wyłączeniu długo działającego kierunku układ dalej podtrzymywał miganie, albo odkręcając kierownicą lewy kierunek załączał się prawy na 3 sekundy.
Wszystko udało sie zmodernizować dopisując linijkę kodu, żeby układ ignorował impulsy krótsze niż 50ms. Teraz układ pracuje jak ok.
Jutro postaram sie wrzucić foty i filmik
To ile ciagnie taki przekaznik? Ok 20- 30 mA zazwyczaj.
Spokojnie wyjścia cyfrowe arduino to ciągną. Ostatecznie mozna tez mostek H dac zamiast przekaznika, wtedy eliminujesz wszystkie jego wady, tylko troche bardziej skomplikowany układ.
Mowisz, że nano nie ma stabilizacji zasilania...
Musi miec, skoro napiecie zasilania ma zakres 7-12V...
No, chyba że zasilasz przez USB wtedy to nie idzie przez stabilizator.
Sprawdziłem schemat i masz rację, stabilizator jest na płytce-zwracam honor
[ Dodano: Nie Lut 05, 2017 05:02 ]
Ale co do przekaźników, to zgodzić się nie mogę. Wydajność atmegi to 40ma a zalecane 20, a przekaźniki choćby ten z modułu co widać na foto pobiera według noty katalogowej 70-90mA. Skutek będzie wiadomy, nie mówiąc już że takie podłączenie nie jest zgodne ze sztuką w elektronice
[ Dodano: Nie Lut 05, 2017 20:03 ]
Filmiki z działania układu w aucie. Zrobiłem dziś 130 km głownie trasą i działa super.
Przy okazji macie przy drl'ach taki efekt na postojowych po wrzuceniu kierunku jak na drugim filmie?
Nie próbowałem, ale jak tylko przyjdą mi kolejne płytki z Chin to przy drobnej zmianie kodu powinno udać sie pozbyć i przekaźników i stabilizatora, a samo arduino wlutować w LSM
Jeśli ktoś z roverkowiczow chce wykonać ta modyfikacje to po kod zapraszam na PW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum