witam wszystkich miłośników Rovera i MG, sam co prawda go jeszcze nie mam, ale jest w kręgu moich zainteresowań rover 75 Mam w związku z tym pytanie czy lepiej opłaca się kupić diesla czy jednak postawić na benzynę
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 08, 2015 14:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czy diesel czy benzyna musisz sam rozstrzygnąć. Zależy na co głównie patrzysz - osiągi, ekonomia i też jakie są Twoje odczucia - czym Ci się lepiej jeździ. Mi dużo bardziej odpowiada jazda dieslem (co prawda nie miałem motoru typu 2.5V6). Mi 130 konnym dieslem w 75 i tak jeździ mi się lepiej niż Astrą G Bertone 2.2 147 koni choć wiadomo, że Astra miała lepsze osiągi. Diesla ładnie u Marka albo Longera podrasujesz, zawór mbc włożysz i masz bez stresowe wyprzedzanie. Jak chcesz poszaleć to 2.5V6 na pewno lepsze.
Rada na przyszłość: jak chcesz kupić 75 to polecam od kogoś z forum albo BARDZO dokładnie wszystko sprawdzić, bo możesz się naciąć na złoma (jak w każdym używanym samochodzie). Weź pod uwagę, że 75/ZT jak na to co sobą prezentują są bardzo tanie w zakupie co jednak nie oznacza równie tanich napraw (w końcu to samochód klasy 'premium').
Powitać.
A ja napiszę że 2.0V6 też daje radę i pali nieco mniej jak 2.5. Poza tym jak 1.8 turbo ma 150KM i daje radę to 2.0 tym bardziej a uszczelka głowicy w V6 jest jednak duuuużo rzadszym przypadkiem
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
janusz1970 [Usunięty]
Wysłany: Pią Wrz 11, 2015 17:58
Dzięki za wszystkie Wasze sugestie, na pewno przydadzą się w wyborze tego samochodu Nie ukrywam, że lubię szybką jazdę z odrobiną szaleństwa ale bez zbędnego ryzyka Aktualnie mam na stanie VW Passata 2.0 litrowego diesla oraz Suzuki Swifta 1.3 145 kM benzyna ale poszukuję samochodu z tzw. duszą padło własnie na Rovera 75 lub MG ZT
[ Dodano: Pią Wrz 11, 2015 18:58 ]
A zapomniałem zapytać jak sprawują się automatyczne skrzynie biegów w Roverach, czy są awaryjne czy należą do bezpiecznych
A zapomniałem zapytać jak sprawują się automatyczne skrzynie biegów w Roverach, czy są awaryjne czy należą do bezpiecznych
Prawidłowo serwisowane przeżyją auto i sa teoretycznie lepszym wyborem jak manual bo odchodzi problem pompy sprzęgła i wysprzęglika, choć i to zostało ogarnięte
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Dodam jeszcze do wypowiedzi sknerka... wymiana kompletnego sprzęgła w manualu to spory koszt, jeszcze zależnie czy diesel czy benzyna. Natomiast automat + nowy olej, sprowadzi Ci ktoś z UK po bardzo małym przebiegu i będziesz się cieszył lata, a przynajmniej w korkach nie będziesz się mordował z wachlowaniem biegami
Pomijając fakt awaryjności manuala czy automatu, dodam że w przypadku silnika V6 o wiele lepiej poszalejesz w manualu(choć jestem za automatem), bo w dieslu też się zbiera ładnie w automacie
Przejeździłem już chyba wszystkimi możliwymi kombinacjami skrzyń/silników w tym aucie. Jeżeli zależy Ci na przemieszczaniu się z punktu A do punktu B to bierz 1.8T/ 2.0CDT/2.0V6 w automacie, ale jak chcesz utrzeć komuś nosa to ZT 190 (2.5 V6) w manualu będzie odpowiednim rozwiązaniem
I omijaj silnik 1.8, pomijam to że cholernie ciężko znaleźć to auto z zadbanym 1.8, ale on się zbytnio nie nadaje do tego auta, jest za słaby. 1.8T to już inna bajka...
2.0 V6 z automatem też można poszaleć zwłaszcza na sportowym trybie nie będzie tak jak w manualu ale inne auta spokojnie z tyłu można zostawiać i bezpiecznie wyprzedzać. Najlepiej przejedz się V6 i dieslem zobaczysz co ci się spodoba. V6 ma niesamowity dźwięk, jakieś 2 miesiące temu zatrzymali mnie za prędkość jak zjechałem na pobocze to policjant najpierw się przedstawił i pierwsze co mnie zapytał to: Co ma pan pod maską że tak ładnie chodzi jakieś V6 ?. Ja mu na to: Tak V6. Później niestety już tak miło nie było
jeżeli lubisz poszaleć i wybierzesz automat to moim zdaniem tylko V6 w gazie. Ponieważ automat w dieslu za dużo pali, w miejskiej scenerii 10l, a V6 weźmie mi max 18 gazu
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
janusz1970 [Usunięty]
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 12:24
dzięki bardzo za Wasze uwagi i porpozycje teraz pozostaje już tylko szukać dobrego egzemplarza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum