Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 178 Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie Paź 11, 2015 20:13 [R45]Zimóweczki
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Chciałem się doradzić czy warto kupować te opony:
http://www.oponeo.pl/dane...4-84-t/94501440
Może polecicie inne max do 200zł chcę kupić komplet 4 opon.
Może macie jakieś inne niedrogie a jesteście z nich zadowoleni.
Pozdro
_________________ Niecierpliwy. To moja Wada ^^
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 11, 2015 20:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeździłem na eskimo fajna opona, ale jak ma 4mm 4,5mm to już zaczyna się ślizgać .
Obecnie jeżdze na Daytonie, ale nie pamiętam jaki model i też dobrze zimą mnie się na jej jeździ
Wysłany: Pon Paź 12, 2015 15:20
Nie kupie "dobrych" używek. Wole nowe krajowe np kormorany mam letnie są ok.
Ja poruszam się po mieście i nie szaleje.
Co do zaleceń to mam to z oponeo.
NiceMan to już każdy robi jak chce. Ja mogę tylko powiedzieć z własnego doświadczenia - miałem w jednym samochodzie bodajże dębice albo kormorany (nie pamiętam już, które - na pewno, któraś z polskich firm) po czym miałem używane goodyeary ultragrip... Nie ma nawet co porównywać - goodyeary biły na głowę te poprzednie co najbardziej było widoczne przy ruszaniu na śniegu/lodzie i hamowaniu ale przy normalnej jeździe w podobnych warunkach też był wyżej 'próg przyczepności'. Tylko faktem jest, że u mnie zimą są raczej ciężkie warunki (droga wyjazdowa odśnieżana co najwyżej przez zderzaki wyjeżdżających samochodów, a 'droga główna' raczej też nie należy do priorytetowych względem odśnieżania).
Jak nie jeździsz dużo a jeśli już to po mieście to tak jak Pawkaz pisze - można nad całorocznymi pomyśleć ale nie zdziw się jak będziesz chciał gdzieś za miasto wyjechać i będziesz się musiał 20 km/h turlać a droga hamowania z tej prędkości będzie wynosić 50 metrów.
Wysłany: Wto Paź 13, 2015 04:09
Problem w tym że Savy mają dobrą opinie.
Wiadomo co czlowiek to inne zdanie. Do letnich kormoranów nie mogę sie przyczepić. A nawet przez ostatnią zimę nimi jeździlem.
Na trasę na bank wyjadę w grudniu. Ale to będzie autostrada Wrocław Warszawa. Czyli do łodzi 250km. A potem trasa Piotrków Lublin. Czyli same główne. I potem tylko wrocław. Teren płaski. I raczej odśnieżany.
Więc sam nie wiem.
Na pewno kupie 185/65.
Jeszcze podjade do znajomej może kupie bez Vat...
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Paź 13, 2015 07:25
NiceMan napisał/a:
Problem w tym że Savy mają dobrą opinie.
nie porównuj tego nawet do nokiana bo to jakbys porsche z maluchem porównał, no niby też silnik z tyłu
Ja bym brał nokiany mój brat to po zimie na letnie nie chce wracac bo na zime ma nokiany a na lato jakis barum
Te sprawdziłem osobiście i spisywały się lepiej, niż roczne GY Ultragripy po przebiegu kilka tys. km. Szczególnie w śniegu dało się odczuć wyraźną przewagę.
Miałem starszą wersję. Problem z nimi jest taki, że w cieplejsze dni samochód bardzo mocno pływa. Opona zachowuje się tak, jakby miała za małe ciśnienie.
Teraz mam dokładnie takie w kolejnym autku (rozmiar 195/65/R15) ale jeszcze nie miałem okazji ich sprawdzić w zimowych warunkach.
O tych które są poniżej jedynie czytałem pochlebne opinie.
Wysłany: Wto Paź 13, 2015 08:20
Właśnie opinie użytkowników na oponeo.
Tam niemal wszystkie opony mają dobre opinię. Ja mam jak mówię kormorany letnie i są fajne xD
Zimówki to co innego. Niby wulkanizator poleca savy. Nawet mnie do tesco wysyła po opony xD
Propozycje dajecie ciekawe i dzięki wam za to. Dla mnie istotne jest to że rozmiar już mam... 185/65. A jaka firma... To już wyjdzie chyba w praniu. Mam opcje właśnie na kormoranki 540zł z montażem.
Albo Daytona 650.
Spytam jakie ma ceny tych co polecacie. Jak różnica 100 to biorę od razu z waszej listy.
Ceny gość ma dobre.
Opony rocznik 2014 od Października do Grudnia. Taki wypust. Przynajmniej kormoranow...
marcin316 co do Matadorów to jednak Ultragrip czy Nokian to też jest inna liga. Kwestia jest tego typu, że trzeba wyważyć oponę żeby zapewniała przyczepność w różnych warunkach - na suchym, mokrym, śniegu czy lodzie. Dlatego warto zajrzeć w testy, bo tam te rzeczy porównują (niestety nie biorą jeszcze innego ważnego parametru - szybkość zużywania bieżnika). W zeszłym roku patrzyłem na Nokiany to były 2 typy - właśnie te co wyżej wstawiłem wr d3 i bodajże w+ (nie jestem pewien). WR D3 w testach bardzo dobrze sobie radziło na wszystkim ale na śniegu lepsza była ta w+ (ale niestety tylko na śniegu). U mnie niestety finanse przeważyły i wpadły używane Dunlopy Winter Sport 3D - 4 latka za nimi ale bieżnik praktycznie nówka.
Sandman w swojej 75 ma Nokiany i raczej jest z nich zadowolony, moja mama w Citroenie C3 też na Nokianach całą zimę jeździła i o dziwo się nigdzie nie rozbiła
co do Matadorów to jednak Ultragrip czy Nokian to też jest inna liga
Wiem i właśnie z tego powodu Matadory zaskoczyły mnie mocno na plus. Może dlatego, że zima była wyjątkowo śnieżna (2010/2011). Jak napisałem, na drugim autku miałem równolegle UltraGripy.
U żonki założyłem Vredesteiny Snowtracki (teraz będzie ich trzecia zima) i rewelacji nie ma, ale to rozmiar 155/80/13.
Wysłany: Czw Paź 15, 2015 18:49
Witam
No i decyzja zapadła...
Kupiłem opony Apollo xD dziwna nazwa. Sporo dobrych opini.
W jakimś rankingu były na 6 miejscu z aż 50 opon. Cena 128zł za 185/65/14. Do tego 60zł montaż.
Cena dość dobra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum