Wysłany: Wto Sty 26, 2016 20:36 [R 75 2.0 V6] problem ze skrzynia automatyczna
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, zakładam nowy temat bo nigdzie gdyż na forum takich objawow usterki jaka mam niema.
Sprawa wyglada następująco : skrzynia pracuje w trybie awaryjnym czyli startuje z 3 biegu , nie redukuje nizej. Przy wlaczaniu na D mocno szarpie , często chaotycznie zmienia biegi , szarpie przy redukcji podczas zatrzymywania się, czasami wysokie biegi tak jakby niechcialy się wbic . Auto kupiłem z taka usterka i z info od sprzedającego skrzynia zaczela wariować po stłuczce ( przetarte drzwi i błotnik ).
Po podpięciu pod kompa wyskoczyly bledy : blad komunikacji z silnikiem kontroli trakcji ( swieci mi się na licznikach - niedziala , abs działa) blad komunikacji ze sterownikiem silnika / skrzyni ( niepamietam ) , blad czujnika uderzeniowego prawego ( poduszki się swieca ).
Na dzień dzisieszy zrobiłem już czyszczenie wszystkich wtyczek elektrycznych pod maska, wymieniony olej w skrzyni , resetowanie skrzyni przez wyjecie na noc bezpiecznika "F4 ".
Gdzie mogę jeszcze szukac przyczyny tych wariacji skrzyni?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 26, 2016 20:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ddobry, sądzę że problem będzie mechaniczny, ale najtaniej na początek będzie wymiana sterownika który znajduje się nad schowkiem. Tylko musisz kupić o identycznych, no prawie identycznych oznaczeniach co masz na swoim. Wiesz, sądzę że wina skrzyni ujawniła się wcześniej niż podaje sprzedawca
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Sro Sty 27, 2016 21:57
rafalmis1 napisał/a:
Wiesz, sądzę że wina skrzyni ujawniła się wcześniej niż podaje sprzedawca
Ja też tak sądzę i myślę że będzie do elektrozawór lub kilka ich. Może być to sprzęgło hydrokinetyczne i inne podzespoły. Jeśli auto ma spory przebieg to szukał bym skrzyni z mniejszym przebiegiem.
Olej był lekko ciemniejszy niż nowy z tym ze zleciało go az 4,5 l . Dzis zajrzalem do tego sterownikai był suchutki i czyściutki jednak widocznie to jego sprawka bo teraz skrzynia dziala jak należy .
Dla wszystkich majaych problemy ze skrzynia doradzam najpierw sprawdzić wszystkie najbardziej banalne możliwości usterek żeby się na koszty nie narażać. umnie naszczescie skonczylo się tylko na niepotrzebnej wymianie oleju. Dzieki wszystkim za podpowiedzi. pozdro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum