Wysłany: Sob Lut 20, 2016 17:23 [620Si] Ciągle palą się światła
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Cześć,
Proszę o pomoc w naprawie usterki dzisiaj rano zauważyłem, że mimo wyłączonych świateł one się żarzą i po otwarciu drzwi lekko piszczy czujnik włączonych świateł (świecą przednie postojowe, tył tablice i tył od stopu).
Podejrzewam jakieś zwarcie - wczoraj w nocy jeździłem po sporych kałużach.
Wyjmowałem po kolei żarówki z przodu i z tyłu w nadziei, że zgasnął jednak nic to nie dało.
Proszę o informację gdzie w tym modelu jest masa do świateł, lub które bezpieczniki odpowiadają za światła pod maską i pod kolumną kierownicy w środku.
Może ktoś też miał taką przypadłość ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 17:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podejrzewam jakieś zwarcie - wczoraj w nocy jeździłem po sporych kałużach.
Odłącz akumulator i po problemie, czekaj aż auto wyschnie. Bo zaraz zaczną się pytania na forum gdzie jest korek oleju, jak maskę otworzyć albo co gorsza gdzie jest bezpiecznik albo przekaźnik od świateł D
natsu9 odłączenie akumulatora to tylko doraźna naprawa. Ok samochód wyschnie problem zniknie, ale jeżeli w przyszłości zaskoczy mnie ulewa i co pojawi się gorszy problem ?
Problem rozwiązałem, założyłem, że jeżeli po otwarciu drzwi samochodu słychać sygnał włączonych świateł problem musi być w manetce. Zdemontowałem plastiki od kierownicy odpiąłem wiązkę kabli od manetki ładnie przeczyściłem styki z jakiegoś smaru i działa.
A gdzie są bezpieczniki od świateł te duże i małe to nadal nie wiem hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum