Wysłany: Sob Lut 20, 2016 18:59 [R45] Nie działa klakson ( z kierownicy i przy alarmie )
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2002
Witam.
Mam problem z klaksonem.
Nie trąbi zarówno gdy włączy się alarm jak i po nacisnieciu przycisków na kierownicy.
Ta czerwona skrzynka za bezpiecznikami ( MFU ) sprawdzona.
Posiadam drugiego roverka 45 , więc przełożyłem mfu i tam się klakson odzywa.
Dodam, że przekaźnik się nie odzywa jak próbuje zatrąbić..
Bezpiecznik oczywiście sprawdzony na początku.
Czytałem, że winowajcą mogłaby być taśma kierownicy, ale w takim razie czego nie działa również klakson z alarmem ? ( alarm włącza się, jest ok ).
Srs świeci ciągle jeśli to coś pomoże.
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 18:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak oczywiste rzeczy sprawdziłem, inaczej nie zakładałbym tematu : )
[ Dodano: Wto Lut 23, 2016 18:10 ]
Problem rozwiązany.
Wygląda na typowy problem z taśmą przy kierownicy.
Nie brałem jej pod uwagę, zmylił mnie brak klaksonu przy włączeniu alarmu jednak chyba ktoś kombinował kiedyś z immo i tutaj jest problem.
Do taśmy dochodziła 6-pinowa wtyczka, obok wtyczki airbaga ( żółtej ), zwarłem 1 pin ( masę ) z 4 pinem ( który odpowiada właśnie za klakson według schematu ) i zatrąbił.
5 i 6 pin odpowiada pewnie za tempomat i sterowanie radiem których nie posiadam.
2 i 3 jest pusty.
Zamówiłem taśmę i powinno wszystko hulać, być może zniknie także dioda SRS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum