Wysłany: Sro Mar 02, 2016 13:21 [R45] Układ chłodzenia
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Cześć mam do was zapytanie z pod korka zbiorniczka wyrównawczego wylewa mi ciągle płyn wymieniłem korek na nowy kupiłem preparat do czyszczenia u układu chłodzenia ale dalej to samo i pierw mi ogrzewanie znika a po chwili wskaźnik temperatury skacze na maksa i znika mi minimum 1,5 l płynu kupiłem też termostat już ale niestety tu na forum nie znalazłem miejsce jego położenia i czy prawidłowy kupiłem jak by ktoś mógł mi napisać gdzie go znajdę i czy kupiłem dobry był bym bardzo wdzięczny i ewentualnie co jeszcze mam zrobić by pozbyć się uporczywej usterki
z góry dziękuje
Kolego, byc może załatwiłeś się jak ja kiedyś (możesz poszukać mojego Roverka w dziale "Nasze auta", tam opisane wszystko dokładnie).
Nie mniej w skrócie :
- użycie środka do udrażniania układu chłodzenia poskutkowało u mnie zaklajstrowaniem do reszty starej już chłodnicy, pompy wody i termostatu.
- podczas wymiany wyżej wymienionych elementów dodatkowo miałem przedmuchane kanały cieczy w bloku silnika na wszelki wypadek
- korek również wymieniałem, zamówiony w IC do mojego modelu - chiński zamiennik jak się okazało z plastiku, który po 2 miechach użytkowania zaczął się odkształcać i zeskakiwać - założyłem stary i nie ma problemu (szukaj więc używanego oryginału choćby z całym zbiorniczkiem).
Mam nadzieję, że może choć część problemów Ciebie nie dotyczy, ale kiepsko to widzę.
Będę to sprawdzał ale największym problemem dla mnie jest teraz odnalezienie termostatu czy znajduje się w chłodnicy oleju czy schowany w przewodach układu chłodzenia ... i czy ten termostat co kupiłem będzie pasował do mojego ...
Już sam nie wiem co to może być termostat wywalony skręcony układ przeczyszczony korek nowy nie mam pojęcia co to może być jeszcze , może ktoś miał podobny problem ? nie wiem może jakiś zator się zrobił ? jutro octem będę go przepychał bo już inne pomysły mi do głowy nie przychodzą chyba że ktoś ma inny pomysł ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum