może, ale coś mi się wydaje,ze jednak ta małą idzie do zegarów taka jak do podświetlenia zapalniczki, nie pamiętam już, bo raz zegary wyciągałem
ale zazwyczaj stosuje się tą mała
SzczurotroniX, diody płaskie, najczęściej spotykane są typu SMD (kontaktowe), ale może znajdziesz takie z nóżkami. Mam takowe w podsufitce - kąt świecenia to 180 stopni, a nie tak jak w klasycznej diodzie - od 30 do 60.
Mi w r400 jedna żarówka w liczniku odmówiła posłuszeństwa- odkręciłem licznik i znalazłem tam żarówki wyglądające na w5w, z takimi kapturkami powodującymi, że nasze podświetlenie jest bursztynowe. wyciągnąłem wszystkie 4 sztuki, nic nie skrobiąc wymieniłem na klasyczne w5w za parę groszy, bez żadnych kapturków czy innych modów. Efekt bardzo mnie zaskoczył, podświetlenie jest mega jasne i do tego czytelne, nie jak przy "xenon super blue" itp że walą w oczy i nie da sie nic wyczytać. Także polecam zwykłe w5w z tesco do licznika
NoPE, Bawiłeś się może takimi taśmami LED? Bo chciał bym coś takiego dać u siebie w kilku miejscach. I mam takie pytanko... To wystarczy sama taśma? Nie trzeba żadnych zakończeń do niej jak się ją utnie? Znaczy chodzi mi o to czy bezpośrednio do niej się np. lutuje kabelki czy jest na to jakaś gotowa ''wtyczka'' którą muszę razem kupić?
Taką taśmę możesz swobodnie przycinać co 5 cm. bo właśnie co 5 cm. jest miejsce do dolutowania zasilania, niewielką trudność sprawia zeskrobanie silikonowej osłonki żeby przylutować przewód.
A tu http://allegro.pl/tasma-l...4152227737.html jest chyba korzystniejsza oferta.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie, z taśmami led nie miałem wiele do czynienia. Wiem tylko, że można przycinać co 3 diody czyli jakieś 2,5cm ale to zależy też od typu taśmy LED.
Ogólnie jestem przeciwny taśmom, bo w przypadku przepalenia się jednej diody jest za dużo roboty. Z żaróweczkami wymiana i do przodu.
Można zamontować żaróweczki większej mocy niż zalecane jak zrobił to daniello albo wybrać diody z oferty sklepledowy.pl z odpowiednim trzonkiem.
Taśmy to ryzyko ale jak kto woli.
Poszukajcie na forum. Taśmami już kilka osób się bawiło i efekt całkiem przyzwoity. Nie napisali jednak jak z jazdą w nocy, czy nie oślepiają, bo jak pewnie zauważyliście po załączeni świateł zegary się przygasają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum