Wysłany: Sro Mar 16, 2016 07:14 [R75] wzór na współczynnik korekcji zużycia paliwa w IPK
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Moze ktoś pamięta jaki jest wzór na obliczenie współczynnika korekcji zużycia paliwa dla obc. Chodzi mi o pozycje 20 w zegarach. Kiedyś to było na forum, ale nie mogę znaleźć
Jak już wybrałeś rozdział 20 to wyświetliła Ci się wartość współczynnika korekcji spalania - fabryczna wartość 1000. Nazwijmy ten współczynnik K.
Spalanie wskazywane przez komputer obliczane jest ze wzoru:
Sw=(K/1000)*Sz, gdzie
Sw - spalanie wskazywane przez komputer
Sz - spalanie zmierzone przez komputer
Modyfikując współczynnik K możemy więc precyzyjnie skorygować spalanie wskazywane przez nasz komputer.
Jak zmodyfikować współczynnik K?
Ma on wartość czterocyfrową - umownie ABCD.
Fabrycznie (K=1000) A=1, B=0, C=0, D=0.
Wybierając podrozdziały 20.1, 20.2, 20.3 możemy zmieniać poszczególne cyfry współczynnika.
20.1 - zmieniamy cyfrę D, 20.2 - C, 20.3 - A i B (jednocześnie).
Wybierając określony podrozdział np. 20.1 cyfra D zaczyna samoczynnie zmieniać wartość od 0 do 9. W odpowiednim momencie wciskając przycisk "reset" akceptujemy wyświetlaną wartość. Automatyczne następuje zmiana podrozdziału na 20.2 itd...
A są jakieś wskazania, jak dokładnie mają się te liczby do mierzenia spalania?
Jeżeli mi komp pokazuje 7,8l, a pod dystrybutorem wychodzi 7,0l, to jak skorygować?
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
[ Dodano: Sro Mar 16, 2016 09:02 ]
Przydało by się by ktoś to dopiął do workshop manual
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum