Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Cześć,
Macie jakieś sposoby na zamarzające drzwi/zamki w R75?
Ja tej zimy musiałem po 15-20min stać w miejscu i czekać na dostateczne rozgrzanie auta aż zaczęły normalnie funkcjonować.
Druga kwestia - szyby przednie bardzo ciężko się otwierają i zamykają towarzyszy temu bardzo nieprzyjemny dźwięk (tył działa natomiast wzorowo). Co może być tego przyczyną?
Czy zakup mechanizmów do otwierania okien załatwi problem?
Pozdrawiam,
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 08, 2016 15:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja wymieniałem wczoraj mechanizm szyby prawej przedniej i tuż przed zerwaniem linki występował nieprzyjemny dzwięk taki jakby coś się właśnie nadrywało. Druga sprawa że w uszczelkach okien się zbiera piasek który rysuje szyby w trakcie opuszczania i podnoszenia. Z tego również może się brać nieprzyjemny dźwięk. Ja przy wymianie mechanizmu nasmarowałem też szyny i prowadnice tego mechanizmu i myślę że lżej trochę chodzi.
Co do drzwi - przed zimą zalać zamki WD40 i potem psiknąć smarem silikonowym.
Co do szyb... Wyczyścić uszczelkę (problem jest z tą uszczelką co jest w listwie chromowanej od zewnątrz) ale u mnie to nic nie dawało - 3 dni i znowu to samo.
Co do drzwi - przed zimą zalać zamki WD40 i potem psiknąć smarem silikonowym.
Ogólnie to nie polecam, ja tak zrobiłem i co chwile włączało mi się oświetlenie we wnętrzu samochodu, włączał się alarm, no i potrafił się też sam w nocy otworzyć, co powodowało skuteczne rozładowywanie akumulatora i targanie do domu, żeby naładować
Co do szyb mam ten sam problem, wszystkie chodzą idealnie cichutko, tylko od kierowcy piszczy jak szalona, czyszczenie uszczelki pomogło na ok 2/3 zamknięcia/otwarcia.
Ja tej zimy musiałem po 15-20min stać w miejscu i czekać na dostateczne rozgrzanie
Kolega napisał, że problem występował w sezonie zimowym.
Pytając na forum pewnie chce się zabezpieczyć przed kolejną zimą, żeby nie mieć problemu z zamkami
Ja od czasu jak przepsikałem zamki silikonem w szpreju nie miałem żadnych problemów z otwieraniem i zamykaniem drzwi zimą (od strony zatrzasku, nie za dużo). Wcześniej były różne jaja - albo się nie chciały otworzyć, albo jak już się otwarły to nie chciały się zamknąć.
Dźwięk mielenia przy opuszczaniu/podnoszeniu szyb może być spowodowany nieprawidłowym nakręcaniem się linek na rolce. Do sprawdzenia po zdemontowaniu tapicerki z drzwi.
U mnie linki się tak pomotały, że szybę musiałem podnieść ręcznie... i podeprzeć deseczką do czasu jak wymieniłem cały mechanizm podnośnika
Do czasu ustalenia usterki lepiej nie opuszczaj szyb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum