Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Proszę o poradę.Zauważyłem ze prawe światło mijanie za nisko świeci oczywiście sprawdziłem żarówkę wygląda ze jest dobrze założona t.z. tym cyckiem do góry i we wnęce.Gdzieś mi się obiło że w środku lampy jest taki języczek do regulacji świateł. czy ktoś coś o tym wie.
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 21:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 12:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak. Ustawiasz na zero i dopiero regulujesz światła. Po to się tak robi żeby Cie nie korciło żeby je na trasie podnosić. Na pozycji 1,2 lub 3 światła idą w dół.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 13:31
bys napisał/a:
.Zauważyłem ze prawe światło mijanie za nisko świeci
to może być złudzenie. Trzeba sprawdzić przyrządem ekranowym albo na ekranie ( jakaś ściana czy coś w tym stylu )oddalonym o ~ 5m , czy środki strumienia świetlnego i linie granicy cienia , są na tym samym poziomie i ewentualnie wtedy podregulować.
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 21:40
Zukowaty napisał ;
"SeniorA mamy ale tylko przy odpalaniu. Ustawiają się w pozycję wyjściową z której my je możemy regulować."
Zukowaty, przecież wiesz ,że to nie jest samopoziomownie w pełnym tego słowa znaczeniu , czyli ustawienie lamp adekwatnie do nachylenia jezdni, dzięki czujnikom przechyłu na tylnej osi, co ma zapobiegać oślepianiu jadących z przeciwka.Gdybyśmy mieli samopoziomowanie ,to nie było by ręcznej regulacji w zależności od obciążenia.piwonski12, pyta pewnie pod kątem profesjonalnego zamontownia ksenonów, o czym nieraz dyskutowaliśmy na Forum.
SeniorA, tu masz rację że to nie takie samopoziomowanie z prawdziwego zdarzenia. Ustawia się jednak do pewnego poziomu wyjściowego z którego już sami musimy reszte regulować. dlatego podciągnąłem to pod poziomowanie. Z resztą psuje się tak samo W każdym razie żeby zamontować ksenony raczej trzeba by kupić jakiś zestaw HELLA do samopoziomowania.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 13:55
haszczyc napisał/a:
a da sie dostac latwo do tej regulacji swiatel?
wystarczy podnieść maskę i zlokalizować wzrokowo regulatory na klucz wsadowy sześciokątny i wkrętak krzyżakowy , widoczne od góry z tyłu poszczególnych lamp.
witam
no i bardzo błahy problem się okazał,po prostu te drutowe sprężynki nie równo dociskały żarówkę,górna bardziej dociskała i stawiało żarówkę pod kątem, lekkie podgięcie sprężynek i po kłopocie.
Mam troszkę inny problem ustawiłem światła mijania na przyrządzie ekranowym. I okazało się że mimo to światło drogowe z prawej strony świeci za wysoko. Moje pytanie: czy światła drogowe mają jakąś osobną regulację poza tą wspólną? Zaznaczę że żarówki są dobrze zamontowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum