Wysłany: Pon Maj 23, 2016 17:03 [R45] Łożysko oporowe czy łożysko w skrzyni
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam,
Mam przejechane 140 tys.km, 20 tys km temu wymieniłem całe sprzęgło. Mam wrażenie, że od momentu wymiany słychać było ciche szmery spod maski, które się teraz znacznie nasiliły.
Oczywiście szmery słychać na zapalonym silniku, na luzie.
Nie wiem czy mam uszkodzone jakieś łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe.
Jeśli to łożysko oporowe czy muszę wymieniać całe sprzęgło? Dlaczego tak szybko się zużyło?
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez orzelgorskiego Pon Maj 23, 2016 19:34, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 17:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Łożysko oporowe pracuje tylko w momencie wciśnięcia sprzęgła . Jeśli po wciśnięciu sprzęgła szmery cichną , to wina łożyska w skrzyni . Jeśli zaś " szmery " nasilają się po wciśnięciu sprzęgła , to wina łożyska oporowego .
Pomógł: 37 razy Dołączył: 07 Sie 2008 Posty: 530 Skąd: Warszawa/Magdalenka
Wysłany: Wto Maj 31, 2016 09:31
Jeżeli szum słychać przy puszczonym sprzęgle a po wciśnięciu cichnie to łożysko oporowe do wymiany. Jeżeli po wciśnięciu sprzęgła jeszcze hałas się nasila to łożysko jest trup kompletny.
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 09:16 Re: [R45] Łożysko oporowe czy łożysko w skrzyni
orzelgorskiego napisał/a:
Witam,
Mam przejechane 140 tys.km, 20 tys km temu wymieniłem całe sprzęgło. Mam wrażenie, że od momentu wymiany słychać było ciche szmery spod maski, które się teraz znacznie nasiliły.
Oczywiście szmery słychać na zapalonym silniku, na luzie.
Nie wiem czy mam uszkodzone jakieś łożysko w skrzyni czy łożysko oporowe.
Jeśli to łożysko oporowe czy muszę wymieniać całe sprzęgło? Dlaczego tak szybko się zużyło?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum