Wysłany: Nie Cze 05, 2016 18:49 [R75] Stukanie przy hamowaniu
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Witam.
Od niedawna podczas hamowania mam stuki w którymś kole. Prawdopodobnie z przodu. Problem jest przy normalnym hamowaniu ze średniej prędkości tzn jak się auto toczy i wciskam pedał to nie słychać tak samo przy mocnym wciśnięciu hamulca.
Myślałem o tarczach albo klockach, ale nie ma żadnego bicia na kierownicy. Tarcze i klocki zmieniane w zeszłym roku wyglądają ok. Jedynie z jednej strony zauważyłem dziwnie lekko ścięty klocek jak na obrazku
https://zapodaj.net/66e3ccd7a4d62.jpg.html
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 18:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Trzeba by zacząć od weryfikacji, weź sobie 2 osobę i niech na zewnątrz posłucha w którym to kole powinno dać się to zidentyfikować. Potem inspekcja zrzucić klocki i zacisk, zobaczyć w jakim stanie są prowadnice, pytanie czy rok temu przy wymianie były czyszczone z nagaru i smarowane smarem do zacisków http://allegro.pl/ate-pas...5296104789.html Może się zacinają
Mi kiedyś też coś zaczęło stukać przy hamowaniu, miałem wrażenie że to z przodu. Okazało się że miałem rację, prawe koło odkręciłem bez użycia siły samą nasadką. W hamulcach było wszystko ok. Tak że ten tego, sprawdź dokrecenie koła.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
W hamulcach było wszystko ok. Tak że ten tego, sprawdź dokrecenie koła.
O to to, tez to przerobiłem
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
trzeba zmierzyć bicie tarczy może się pokrzywiła. ale jako pierwszego podejrzanego wziąłbym samo koło, żonka wjechała w dziurę i nie zwróciła uwagi i wyszło dopiero podczas hamowania z większych prędkości rzędu 120 140 km/h
jak to się dokładnie tłucze, pojedynczo, czy non stop
Przy wcisniętym pedale hamulca stuk stuk stuk rytmicznie chyba zależnie od prędkosci
adam_26 napisał/a:
Trzeba by zacząć od weryfikacji, weź sobie 2 osobę i niech na zewnątrz posłucha w którym to kole powinno dać się to zidentyfikować.
adam_26 raczej nie ma takiej możliwosci bo przy małej prędkosci stuków nie ma, musiałbym chyba kogos w bagażniku albo na dachu przewieźć:)
[ Dodano: Pon Cze 06, 2016 17:48 ]
Podokręcałem koła ale objaw nadal występuje. Hmm a czy tylne tuleje wahacza przedniego mogą dawać taki efekt?? Bo moje są juz trochę w kiepskim stanie?
Ja miałem podobne objawy, a jak lekko podciągnąłem ręczny o jeden żabek to cichło. Okazało się ze śruby zabezpieczające były 3 mm dłuższe od oryginałów z przodu to nie przeszkadzało a z tyłu po zmianie felg z zimowych 16 na letnie 17 stukało.
zauważyłem, że mam delikatny luz tak jakby na łożysku na piascie na tylnim kole, tzn jak podniose lewarkiem i szarpie za koło to słychac delikatny stuk, a po przeciwnej stronie siedzi mocno i chyba tak powinno być
No to masz najprawdopodobniej winowajce. Zupełnie zapomniałem o tym, miałem tak, nawet wymieniłem tarczę z przodu i nic to nie dało. Przy lekkim hamowaniu miałem bardziej bicie niż stukanie, przy mocnym wszystko było ok. Jak demontowalem piaste to nie dość że się rozłożyła na dwie części to się kulki posypały.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
dzelo23, własnie przy mocnym hamowaniu stukania nie ma.. a piasta nie tak dawno wymieniana była lecz na używkę..hm szkoda jak jest luz to pewnie już nic z niej nie będzie?
jak miałeś popuszczony przegub to masz po łożysku. Ja proponuję zawieźć samochód tam gdzie będzie możliwość zmierzenia bicia tarczy od tego bym zaczął.
Jest prawdopodobne że piasta może być krzywa skoro kupiłeś używkę może być z powypadkowego auta. tak jak mówię musisz sprawdzić bicie tarcz i piasty dodatkowo jęśli jest taka możliowość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum