Wysłany: Czw Lip 21, 2016 11:44 [Rover 75] Kilka pytań co do kupna Rovera 75
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu upatrzyłem sobie Rovera 75 jako swój kolejny samochód. Niesamowicie wpadły mi w oko. Zakochałem się w nich troszkę od strony wizualnej. Poczytałem opinie w internecie na temat silników, na temat samej jazdy, ale można spotkać naprawdę skrajne. Pomyślałem, że to właśnie na forum użytkowników i miłośników tego autka powinienem zapytać o najważniejsze rzeczy. Znacie je od kuchni. Jeśli ktoś byłby uprzejmy odpowiedzieć mi na kilka poniższych pytań.
1. W jakiej kwocie warto szukać tego modelu, by nie tracić czasu na odpicowane przez handlarzy egzemplarze (głownie tutaj chodzi mi o modele po lifcie 2004, 2005). A wersja Celeste to już po prostu kosmos
2. Który z benzynowych silników polecacie jako najmniej awaryjny. Spalanie tutaj nie gra roli. Chodzi mi tylko o awaryjność i stosunek mocy do wagi samochodu.
3. Czy jest to auto wygodne przy trasach ok. 1000km. Czasami muszę pojechać w dłuższy rejs i chciałbym wiedzieć czy po kilkuset kilometrach nadal można odczuć komfort z jazdy.
Z góry dziękuje Wam za pomoc. Mam nadzieję, że nie zostanę przyjęty jako totalny laik, ale niestety nie mam nikogo znajomego posiadającego to autko, a wszyscy na około próbują mi je wybić z głowy
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 21, 2016 11:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1. Im wyższa kwota tym większa szansa, że auto jest sprawna i godne polecenia.
2. Co do silnika- sam mam diesla, ale ponoć 2.0 V6, 150KM jest całkiem dobry.
3. Komfort jazdy jest wysoki. Również dużo jeżdżę (około 25tys rocznie) i nie wyszedłem jeszcze z tego auta połamany
Jakbyś chciał obejrzeć jakieś auto, to napisz na forum. Na pewno ktoś z Twoich okolic Tobie pomoże. Najlepiej ktoś z Toafem
Dzięki serdeczne za tak szybką odpowiedź! Jeśli na avatarze to Twoje autko to zazdroszczę Myślę, że faktycznie jak już będę chciał coś kupić to nawet zgadam się z kimś z forum, żeby je obejrzeć.
Takie pytanko jeszcze. Czy silniki 120KM nie są za słabe jak na to auto? Nie mówię tutaj o szaleństwach, ale o zwykłym wyprzedzaniu. Obecnie jeżdżę Ibizą i to jest po prostu koszmar. Auto jest za ciężkie do swojego silnika
Co do ceny poliftów się nie wypowiem, bo nigdy na nie nie patrzyłem (choćby ze względów wizualnych ).
Co do silników - jak Dominoz wyżej jeżdżę dieslem i z silnika jestem jak najbardziej zadowolony. Z opinii innych bym wnioskował, że omijać trzeba zwykłe 1.8, bo jest po prostu słabe. 1.8t ma moc i ryzyko HGFa (ale podejrzewam, że jak jest dobrze traktowany i zrobiony 'raz a dobrze' to pojeździć długo). Przy 2.0 i 2.5 kv6 z kolei VISy. Tu niech się wypowiedzą lepiej Ci z benzynami
A wygoda - jechałem na trasie Poznań-Katowice praktycznie 800 km (do i z powrotem) R75 i potem Kangoo... O ile R75 wyszedłem z samochodu żywy to Kangoo w drodze powrotnej już but w ziemii, bo już nie dawałem rady i co chwila spoglądałem na nawigacje jak Osioł do Shreka 'daleko jeszcze?... Daleko jeszcze?...'
Moim zdaniem nie ma czego wybijać z głowy. Samochód technologicznie to prawie to samo co BMW E46, którego pewnie by Ci z głowy nie wybijali.
Dominoz czy ja wiem czy od 150km? No na pewno 1.8 120 koni jest zdecydowanie za słaby (no i CDT 116 koni też masakra). Ale CDTi 136 koni już w miarę jedzie ( nie rwie ale jedzie) a po chipie to już jedzie całkiem ładnie. Benzyna 2.5 w automacie też fajnie jedzie a co do 2.0v6 to nie wiem - nie jechałem.
Fatumboba główna niechęć polega na niewiedzy i fakt faktem trzeba uważać przy kupnie żeby na złom nie trafić. Bo samochód tani w zakupie w porównaniu do tego co oferuje i potem ludzie się dziwią, że naprawa kosztuje tyle co w BMW więc odwalają sztukę na najtańszych częściach.
Dominoz czy ja wiem czy od 150km? No na pewno 1.8 120 koni jest zdecydowanie za słaby (no i CDT 116 koni też masakra). Ale CDTi 136 koni już w miarę jedzie
Miałem na myśli, że od 150KM w benzynie
Wiadomo, że diesel to zupełnie inna charakterystyka silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum