Forum Klubu ROVERki.pl :: Rover 75 czy Jaguar x-type
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rover 75 czy Jaguar x-type
Autor Wiadomość
demonobiker 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 13:25   Rover 75 czy Jaguar x-type

Witam
Jestem nowy na forum i w związku z tym pragnę sie przywitac :)
Stoje przed dokonaniem wyboru zakupy pierwszego samochodu w Anglii ( gdzie obecnie przebywam) i nie potrafie się zdecydować. Mam nadzieję ze pomożecie mi podjąc trafną decyzje.
Auto dla rodziny 2+2 komfortowe i w miarę bezproblemowe ze względu na dalekie trasy.
Jezeli rover 75 (sedan) to 2.5 V6 koniecznie w automacie a jezeli jaguar to x-type (sedan) 2.5 or 3.0 rownież w automacie i z napędem na 4x4 (stałky napęd)

Potrzebuje znac słabe punkty rovera oraz jego mocne strony...
ile miejsca na tylnej kanapie, czy wyciszenie jest faktycznie takie rewelacyjne itd.
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny

SPAMU¦

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 13:25   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

KirkHammmet 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 13:43   

demonobiker,

Cześć :)

Jaki masz budżet, bo to jest kluczowa sprawa

AdaskoC 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 14:43   

Liczyłeś koszta serwisowania x-type? Koszta naprawy napędu 4x4? W Polsce są ogromne wiec pomijam już ceny angielskie.

Jak robisz dalekie trasy to 2.0 cdt w automacie będzie super rozwiązaniem.

A ten jaguar to praktycznie ford mondeo.

demonobiker 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 14:52   

spalanie mnie nie interesuje w sumie dam rade ;) długie trasy góra 3 razy w roku reszta lokalnie... moj budzet na zakup samego auta to 2 tys funtów bez problemu znajde jaga lub rovera w tej cenie do rocznika nawet 2005r.
Tutaj z cenami serwisu jaguara nie ma jest tak zle to bardoz popularne auto i kazdy potrafi je naprawic oczywiscie jezeli cen nie przliczamy na złotówki ;)

na szybko znalazłem np takiego rovera:
http://www.autotrader.co...._2-5l?logcode=p

Troche boje sie tych samochodów bo nie najlepsze opinie maja dlatego pytam tu
Myślałem też troszkę na s-typem ale zona powiedziała stanowcze nie So What can i do??

mcjg 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 17:51   

demonobiker napisał/a:

Troche boje sie tych samochodów bo nie najlepsze opinie maja dlatego pytam tu
Myślałem też troszkę na s-typem ale zona powiedziała stanowcze nie So What can i do??

Opinii nie słuchaj. Jedno i drugie auto jest całkiem normalne. Ceny części i serwisu porównywalne kak innych marek tej samej klasy a mogą czasem miło zaskoczyć. X-type z mondeo wspólnego ma trochę części z zawieszenia i płytę oraz kluczyk.
Dziwną masz żonę. Moja jak zobaczyła S-typa to już nie miałem wyjścia. Musiałem kupić.

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 17:55   

s type fuj.... zwłaszcza przód jesłi idzie o kwestię wyglądu

demonobiker 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 19:40   

moja jak zobaczyła s-type to po pierwsze powiedziała ze za długi co by ot nie oznaczało ;) i ona nim jeździć nie będzie no więc cóż a jeździć niestety musimy narazie razem...
Pomijając fakt że to forum rover'a która furka lepsza? jak z ilością miejsca w 75 szczególnie dla dzieciaków na tylnej kanapie?
W anglii te auta mają niespecjalnie dobre opinie... gdzieś nawet słyszałem że przestano już produkować niektóre części do niego ale czy to prawda to nie wiem ?ktoś może potwierdzić bądź zaprzeczyć?

MD 

Rover 75

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 22:01   

Demonobiker, mogę powiedzieć, że mój dwumetrowy kolega zawsze pakuje się na tył 75ki, bo jest mu tam najlepiej. ;) Fotele przednie mają tak wyprofilowany tył, że przed kolanami jest sporo miejsca, z tyłu znajduje się wygodny podłokietnik i wszystko to wpływa na całkiem niezły komfort. Miałem okazję porównać 75 z BMW serii 5, E39 kombi. Miejsca podobnie, ale pewne rozwiązania w 75 są lepsze - nawet zdaniem kolegi rozkochanego w beciach. :D

demonobiker 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 22:04   

o jakich rozwiazaniach mowisz?

MD 

Rover 75

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 22:13   

demonobiker, nawet takie pierdółki, że podłoga w bagażniku kombiaka E39 jest ot tak podnoszona i ma jeszcze zwykła wkładkę na koło, a 75T i ZTT mają ją na dodatkowych teleskopach. 75 posiada lepiej rozwiązany kokpit i tunel - popielniczka oraz zapalniczka są wygodniejsze w użyciu, schowek pod podłokietnikiem jest nieporównywalnie głębszy niż w BMW, choć to drugie ma wszystko pokryte gumowatym tworzywem. Jest milsze w dotyku niż tworzywa Rovera, ale niestety wycierają się i odsłaniają zwykły plastik.

Kieszenie foteli w 75 są na sprężynującej listwie i wyglądają elegancko, nie odstają. W BMW jest zwykła gumka i pofalowany skaj. ;) Można by było znaleźć jeszcze wieeeele rzeczy - między innymi wszechobecne, pękające na pół przyciski w BMW.

KirkHammmet 

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 22:20   

longer86 napisał/a:
s type fuj.... zwłaszcza przód jesłi idzie o kwestię wyglądu
To auto retro, ma być podobny do tego sprzed 40 lat.

[ Dodano: Sob Mar 21, 2015 22:20 ]
I do x typa i do 75tki jest dość sporo części mechanicznych bo bazują. odpowiednio na fordzie mondeo i bmw 5

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sob Mar 21, 2015 22:26   

KirkHammmet napisał/a:
bmw 5

Poprawka raczej na e46,

kilka elementów pasuje ale bez przesady ;)

Aragorn 

Rover 75

Wysłany: Pon Kwi 06, 2015 12:03   Re: Rover 75 czy Jaguar x-type

demonobiker napisał/a:
Witam
Jestem nowy na forum i w związku z tym pragnę sie przywitac :)
Stoje przed dokonaniem wyboru zakupy pierwszego samochodu w Anglii ( gdzie obecnie przebywam) i nie potrafie się zdecydować. Mam nadzieję ze pomożecie mi podjąc trafną decyzje.
Auto dla rodziny 2+2 komfortowe i w miarę bezproblemowe ze względu na dalekie trasy.
Jezeli rover 75 (sedan) to 2.5 V6 koniecznie w automacie a jezeli jaguar to x-type (sedan) 2.5 or 3.0 rownież w automacie i z napędem na 4x4 (stałky napęd)

Potrzebuje znac słabe punkty rovera oraz jego mocne strony...
ile miejsca na tylnej kanapie, czy wyciszenie jest faktycznie takie rewelacyjne itd.
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny

...mocne strony rovera to design, wyciszenie, komfort jazdy i dosyć dużo miejsca wewnątrz a słabe to stosunkowo większa awaryjność od innych aut segmentu
...jeździłem 6 lat 2.0 w automacie i to co mi przeszkadzało to wieczne usterki małe i duże ...Jaguar ma mniej awaryjne silniki choć już tylne zawieszenie ze względu na napęd pada a w R75 z tyłu niezniszczalne ;-) ...gdybym miał wybierać to brał bym jaga mocniejszy i mniej awaryjny i napęd na 4, choć wizualnie R75 ładniejsze zwłaszcza w topowych wersjach i większy ...

Vigoslaw 

Rover Coupe

Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 07:11   

Nikt nie wspomniał, że x - type, to mondeo mk3...

Ta sama płyta podłogowa, i niektóre silniki na pewno diesel i 2,5 benzyna

Poza tym, x - type ma problemy z korozją i elektryką, do tego wykończenie wnętrza jest słabsze niż w przedliftowym 75, polift uważam ze podobnie.

Brałbym x - type, dlatego, że jest młodszy i tylko dla tego...

Pozdrawiam,

V.

Aragorn 

Rover 75

Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 07:54   

Vigoslaw napisał/a:
Nikt nie wspomniał, że x - type, to mondeo mk3...

Ta sama płyta podłogowa, i niektóre silniki na pewno diesel i 2,5 benzyna

Poza tym, x - type ma problemy z korozją i elektryką, do tego wykończenie wnętrza jest słabsze niż w przedliftowym 75, polift uważam ze podobnie.

Brałbym x - type, dlatego, że jest młodszy i tylko dla tego...

Pozdrawiam,

V.

tu właśnie szkoda że tylko płyta a nie zawieszenie na pewno było by tańsze w serwisowaniu gdyby było fordowskie ...dostępność części itd (tak jak było w przypadku 620 z accordem) zaś z silnikami to pewnie jak z 75 i BMW niby to samo ale nie do końca :-)

i fakt młodsze auto to i szansa na niższy przebieg i dostęp do używanych części mniej zniszczonych itd

j0zek 

Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 15:35   

Cytat:

Nie sądzę, aby w X type wykończenie wnętrza było słabsze niż w 75.

flapjck1 

Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 15:41   

ikstajp to mondeo - jakosc calosci podobna

sobrus 

Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 20:21   

Ponieważ od 2 lat jeżdże X-Type 3.0 czuje się o obowiązku sprostować parę faktów.

O ile X-Type w wersji diesel faktycznie ma z mondeo wiele wspólnego, to X-Type w wersji 2.5/3.0 z napędem 4x4 nie ma prawie nic.

Owszem, hamulce są te same, jakieś tam części zawieszenia pasują od mondeo kombi, od czasu do czasu jakąś drobna część typu silniczek wycieraczek - ale na tym (stety/niestety koniec).

Nadwozie oczywiście jest całkiem inne, zawieszenie mocno zmodyfikowane. Przykładowo amortyzatory są inne. Płyta podłogowa bazuje na mondeo, choć też jest mocno zmieniona - m.in skrócona. Ale w codziennej eksploatacji wiele to nie daje, bo płyty podłogowej się nie wymienia ;)

Silnik AJ-V6 z silnikiem Duratec V6 ma wspólny jedynie blok. Cała reszta, cały osprzęt, głowica, przeniesienie napędu, układ paliwowy, ECU, wydech i dolot, cała elektryka czy nawet takie pierdoły jak alternator są od Jaguara i praktycznie NIC od mondeo nie podejdzie. Inne są nawet tłoki. Dodano zmienne fazy rozrządu i regulowane kanały dolotowe.

Także nie ma co liczyć na części od Mondeo, bo można się przejechać ;) Prędzej podejdzie coś od Jaguara XJ z tym samym silnikiem i podobną elektroniką.

Nie jeździłem nigdy Mondeo, ale osoby które miały okazje przejechać się dwoma autami zawsze stwierdzają że są to zupełnie różne samochody.

Jakość wykończenia jest bardzo dobra, aczkolwiek na drobnych wybojach plastiki potrafią się odezwać i za to spory minus. Zawieszenie jest dość sztywne.

Co do porównania do R75 to się nie wypowiem, bo po prostu nie wiem. Jechałem 75-tką raz w życiu i była to zmęczona taksówka która nie robiła dobrego wrażenia, ale podejrzewam że jako konkurent dla S-Type jest większy i bardziej komfortowy.
Natomiast w kwestii osiągów i prowadzenia pewnie Jaguarowi ustępuje.
Ostatnio zmieniony przez sobrus Wto Wrz 06, 2016 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

R75 

Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 20:49   

X-Type 3.0 kusi, raczej manual, sporo KM, ladny design

sobrus jak w przypadku jaguara x-type, s-type jest z dostępem do komputera diagnostycznego?

Rover ma swój "Testbook T4" i ogólnie w PL są może cztery, piec sztuk, do niedawna był to spory problem, chociaż teraz mamy już inne rozwiązanie :)

Zastanawia mnie tez kwestia czy w jaguarze przebieg jest jakoś sprytnie zapisywany czy można potwierdzić ze jest oryginalny i wszystkie moduły się zgadzają, tutaj tez podpowiedz ze Rover zapisuje przebieg w kilku modułach, każdy moduł ma zapisany przebieg i VIN.

sobrus 

Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 20:56   

R75 napisał/a:
X-Type 3.0 kusi, raczej manual, sporo KM, ladny design

sobrus jak w przypadku jaguara x-type, s-type jest z dostępem do komputera diagnostycznego?

Rover ma swój "Testbook T4" i ogólnie w PL są może cztery, piec sztuk, do niedawna był to spory problem, chociaż teraz mamy już inne rozwiązanie :)

Zastanawia mnie tez kwestia czy w jaguarze przebieg jest jakoś sprytnie zapisywany czy można potwierdzić ze jest oryginalny i wszystkie moduły się zgadzają, tutaj tez podpowiedz ze Rover zapisuje przebieg w kilku modułach, każdy moduł ma zapisany przebieg i VIN.

Mam właśnie manuala, choć raczej dlatego że taki się trafił, niż z wyboru. Ale cieszę się bo słyszałem że automaty były średnio udane.

Jeżeli chodzi o diagnostykę to podstawowe rzeczy typu silnik, ABS i bieżące parametry można zdiagnozować bez problemu przez ELM327. Bardziej zaawansowane rzeczy wymagają lepszego sprzętu typu Autocom. To się jeszcze da kupić.
Natomiast full wypas to Jaguarowy Testbook czyli JWDS. Ale widziałem że da się go kupić za parę tysięcy więc chyba lepsza sytuacja niż z testbookiem. Poza tym ASO jeszcze istnieją ;)
Wydaje mi się że powinny działać też komputery od Forda. Z resztą nie tylko w X-Type ale generalnie w Jaguarach z tamtego okresu.

Modułów w X-Type jest masa, z tego 4 główne (6 w automacie). Przebieg jest zapisywany w ECU i w zegarach. Przy próbie wymiany jednego z tych modułów samochód nie odpali - potrzebna procedura parowania modułów w ASO.
Ale założę się że dla wyspecjalizowanych zakładów "korygujących" liczniki to żaden problem.

Odpowiedz do tematu