Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam serdecznie,
Posiadam Rover-ka 75 Tourer 2.0 CDTI, AUTOMAT, "niestety" mam kilka pytań.
Po pierwsze:
1. Czasem przy dodawaniu gazu auto się trzęsie dławi a może coś blokuje, dosyć mocno, popuszczę gaz, wcisnę jeszcze raz i jest lepiej. Tutaj zauważyłem różnice gdzie tankuje, może to tylko paliwo?
2. Gdy kupiłem auto i gasiłem silnik był spory wstrząs (zdziwiło mnie to bo w moim poprzednim aucie miałem benzyne 1.6 i tam praktycznie cicho i spokojnie gasł silnik) teraz niestety doszedł metaliczny stuk/hałas przy gaszeniu silnika.
3. Czasem przy zmianie biegu auto "zawyje" czasem wchodzi gładziutko nie słychać zmiany biegu, a czasem jakbym dodał gazu na "luzie" jak w manualu pomiędzy biegami. Wibracji nie ma, nie ma "szarpania" tylko ten dźwięk przygazowania.
4. Dziwna sprawa, automat (skrzynia) wrzuca wyższy bieg, dodaje gazu a tu praktycznie zero przyśpieszenia, wciskam mocniej i mocniej a skrzynia nagle redukuje na niższy, potem jest normalnie.
5.Czasem przy odpalaniu świeci sie informacja " Anomalie Frein " więc coś z ręcznym, chodzi dobrze więc nie wiem o co chodzi (to tylko informacja poza tematem)
Od 3 tyś km świeci mi się "Check Engine" (zółta kontrolka pompy?)
Jeden z mechaników powiedział ,że to może być czujnik/zaworek od turbiny?
Na komputerze błędy:
1. Wentylator P0480
2. Czujnik doładowania ciśnienia A P0235
3. Regulacja ciśnienia paliwa przed rampa paliwowa P1260
Nie wiem za co mam się zabrać, auto mi dobrze służy, co tydzień autostradą na tempomacie 130-140 i bez problemu sobie radzi. Chciałbym wszystko zrobić żeby nie było nie przewidzianej awarii w trasie.
Najpierw zabiorę sie za wymianę filtrów, oleju itd.
Co do stuku czy to może być dwumasa? W automacie tak to się nazywa?
Off topic, od niedawna mieszkam w Poznaniu, może jakiś użytkownik poleci mi jakiś zakład lub mechanika który się zajmuję wyżej wymienionymi sprawami?
Dzięki Wielkie z góry za odpowiedz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 05, 2016 14:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum