Wymieniałem dzisiaj czujnik biegu wstecznego w swoim Roverku i podczas wymiany uciekło mi trochę oleju (na oko ze szklanka). Czy znaczy to że oleju było za dużo czy należy dolać/wymienić?
Na oryginalnej podkładce aluminiowej światła świeciły się na każdym biegu. Z racji braku innej pod ręką użyłem grubszej, ale miedzianej. Zda egzamin czy wymieniać? Korozja elektrochemiczna jej nie zje (aluminiowa obudowa skrzyni)?
Mi przy wymianie czujnika wyciekło kilka kropel. Grunt to szybko wyjąć i zatkać palcem a potem zabrać palec i włożyć nowy. Co do podkładki to też kombinowałem. Sprawdziłem różne grubości i chyba ostatecznie dociąłem jakąś z blachy miedzianej plus zwykła. Dokładałem tak dużo aż zaczęło prawidłowo działać. Raczej nie przejmuj się degradacją miedzianej podkładki Wytrzyma długo.
Próbowałem znaleźć gdzieś przekrój skrzyni, aby zobaczyć jak mają się poziomy korka wlewowego i otworu na czujnik, niestety bez powodzenia. Można by oszacować ile tego oleju uciekło.
Moim zdaniem nie wyleci nim na tyle dużo by się przejmować. Przecież można dolać a od jazdy przez kilka dni z o tyle mniejszą ilością raczej nic złego się nie stanie.
Ja również odkopie temat. Nie jestem pewien, który czujnik jest właściwy? Po włączneniu biegu wstecznego nie zapalają się światła cofania i nie włącza się tylna wycieraczka. Na allegro znalazłem dwa typy czujników, proszę o podpowiedź który wybrać.
EDIT: ok, już sam rozwiązałem swoją zagadkę. Szukany prze mnie czujnik, to czujnik ze zdjęcia drugiego. Ten z pierwszego, to czujnik parkowania montowany w zderzaku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum