Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 72 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 13:52 [R75] Jaki tłumik zamiast oryginalnego?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam,
Stoję przed rychłą koniecznością wymiany tłumika, nie wiem jednak jakim zastąpić ten oryginalny ( w kombi w całości zespolony z rurą aż do katalizatora). Czy może z jakiejś innej marki będzie pasował? Raczej nie chcę Walkera czy Bosala bo to co mi pokazali w sklepach to żenada. Dwie warstwy blachy niby aluminizowanej i koszt ok. 500-700 złotych. Może od BMW, Audi, Skody? Proszę o sugestie na temat samego końcowego tłumika, bo wiem, że będę ciął oryginalną rurę.
Pozdrawiam!
_________________ MagicRover
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 22:18, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 13:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam,
Ja ok 2 lata temu kupowałem tutaj:
http://www.tlumiki.pl/index.php
Do dziś sprawuje się świetnie, brak korozji, wszystko ok. Cena też była bardzo przyzwoita.
Nie pamiętam firmy. Musisz popytać sprzedającego na w/w stronie. Dźwięk i hałas na poziomie fabrycznego, nie zauważyłem różnicy. W budowie tylko był troszkę krótszy, aczkolwiek uchwyty i wszystko pasowały bezproblemowo.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 08:20
Ja w sedanie założyłem Walkera,bo mam dobre doświadczenia-w poprzednim aucie wytrzymał dłużej niż oryginalny,do tego jakby nie rozpatrywać kosztów,to wyjdzie taniej. Kupiłem w pobliskim sklepie motoryzacyjnym bo wyszło taniej niż w necie. Rurę i tak musiałem ciąć,bo długości są różne,ale połączenie jest szczelne,a wytłumienie takie samo i różnicy nie widzę.Dodatkowo jest trochę lżejszy od oryginału.Narazie przejechałem na nim jakieś 40 kkm.
Witam
Po wymianie tłumika na zamiennik efekt był gorszy niż przed wymianą.
Sposobem na to dokuczliwe buczenie jest włożenie do ostatniego tłumika rury o długości jakieś 10 cm. U mnie pomogło.
Sposobem na to dokuczliwe buczenie jest włożenie do ostatniego tłumika rury o długości jakieś 10 cm. U mnie pomogło.
masz na myśli coś w stylu ozdobnej końcówki?
U mnie też czeka wymiana ostatniego tłumika - mam jeszcze oryginalny ale niestety już płatami wszystko odchodzi. na początku myślałem nad walkerem... cena ok 250-270pln. jednak ostatnimi dniami rozmyślam jednak nad Bosalem. Kosztuje o 100-150pln więcej a wygląda jak oryginalny(skorupowa budowa)no i z jakością też jest lepiej
ja taki mam i nie polecam. basowy dźwięk, fajnie brzmi tylko jak ciągnę na maxa, ale przy spokojnej jeździe ciągle "buryczy" po mieście rzucam się w oczy (co nawet spoko jest ) ale w trasie cenie sobie cisze, a z tym tłumikiem tego nie mam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ja mam walkera środkowy i końcowy z opaskami dałem za niego 450 zl wymina zajęla mi 2 godz i to tylko dlatego że byly problemy ze zdjęciem starego tlumola
xROnx, a może wpadniesz kiedyś do mnie i umówię cię do gościa co mi tłumikk odbudował zapłaciłem 100pln i mam oryginał cichy jak fabryka
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 11:57
to dopiero 1 płaszcz odpadł??jak nie jest dziurawy to jeszcze długo pośmigasz ja już 3rok bez jednego płaszcza i jest cicho chyba że CDT dużo sie różni od V6 to niewiem
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
oj chyba porobię dzisiaj zdjęcia odpadniętego płata oraz jak wygląda tłumik teraz. jak popukam w tłumik to słyszę jakby było pełno skorodowanego syfu w środku
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 21:58
ale dziur jeszcze niema??widze że tobie cały płaszcz od dołu odpadł, mi tylko troche z tyłu,ciekawe ile ma płaszczy ten tłumik 2 czy 3?może ktoś bardziej zorientowany?na Twoim miejscu sprawdziłbym tylko uchwyty i śmigał dalej
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 08:28
U mnie wyglądało nieznacznie lepiej,ale wymieniłem i później żałowałem,bo wywalony tłumik jeszcze ponad rok leżał za garażem i miał się nieźle.Jak go ostatnio dawałem trolom złomowym,to zastanawiałem się czy nie zostawić go jeszcze,bo nie wiem jak długo na Walkerze pośmigam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum