[ Dodano: Sob Gru 10, 2016 14:35 ]
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego zaworka wody by pass
Przeszukalem pol internetu i niestety ciezko jest go dostac.
Czy bedzie pasowac z innego modelu auta? niby ludzie pisza ze z saaba 95 tak ?
No wlasnie nie ma, mechanik znalazl jakas mala okragla gumke jak czyscil caly uklad chlodniczny i wyszlo wlasnie, ze jest to brakujaca czesc z tego zaworka.
Objaw są takie ze jest zapowietrzony i nie idzie go w zaden sposob odpowietrzyc (ukladu chlodzenia) i z nawiewow leci zimne powietrze mimo, iz trzyma temperature dobrze.
Nie jest zapowietrzony tylko by-pass puszcza całą wodę, przez co przez nagrzewnicę nic nie idzie.
Możesz wstawić szklaną kulkę tak jak opisałem w tym temacie, działa bardzo dobrze i niema obawy że to się powtórzy, kulka jest za duża aby przeszła przez otwór by-pass.
Swoją drogą ciekawe że nagle wszystkim teraz to się zepsuło
OK dowiedziałem się i jednak pomieszałem, własnie w tym wężyku by pass jest taka gumowa podkładka / oring która "spuchła" i przepuszcza wodę.
Sęk w tym, że jest ciężko dostać coś takiego, kolega próbowałem podkładać jakieś inne gumki ale się nie sprawdza.
Są na to jakieś "domowe sposoby"
Ew. jak by ktoś miał coś takiego.
To zawór nagrzewnicy więc kompletnie co innego.
Spróbuj wstawić szklaną kulkę tego typu:
Mają średnicę nieco około 15mm jak pamiętam i działa lepiej niż oryginał, nawet przy sfatygowanej tej gumce powinno dać radę z nią.
Trace już nerwy do tego samochodu.
Napiszę od początku.
Mg zaczelo dmuchac lekko uszczelke pod glowica wiec dostalo nowa uszczelka z nowymi srubami.
Przeczyszczony caly uklad chlodzenia, zalany swiezy plyn.
Zrobiony domowym sposobem ten by pass.
Auto dalej po zabiegach jest zapowietrzone i mechanik sam nie wie co juz robic. Sprawdzone bylo wszystko, min pompa wody ktora jest ok..
Co poradzicie? 5l benzyny i robic dzis wieczorem kielbaski na mg? Heh
Uszczelka na 100% jest dobrze zalozona
Jest nawet ta lepsza, grubsza koszt ok 200zl
Tuleje tez ok byly sprawdzane
Jedynie jaka jest poprawa do jak wyjmie termostat
Czuc minimalna roznice.. A termostat tez byl sprawdzany i jest on
Samochód stoi w garażu? Nic Ci nie wycieka?
No niema cudów, albo masz nieszczelny układ, albo spaliny dostają się do układu albo termostat jednak nie tentego.
Jak odpowietrzacie? Samochód czysta benzyna czy LPG?
Już gdzieś pisałem jak ja odpowietrzam, ale napiszę jeszcze raz:
Odłączasz mały wężyk od zbiorniczka wyrównawczego i kierujesz go ku górze.
Odkręcasz korek, zatykasz palcem otwór po wężyku i wdmuchujesz powietrze aby płyn przepchnąć.
Robisz to tak długo, aż przez mały wężyk nie zacznie wypływać płyn, wtedy masz układ odpowietrzony, ja tak robię od lat i jeden taki zabieg daje mi 100% pewności że jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum