Wysłany: Czw Mar 13, 2014 12:54 [r75] czujnik tempomatu
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam, mam prośbę a dokładniej sytuacja wygląda tak - złamała mi sie wtyczka z czujnika tempomatu (tego który jest przy pedale sprzęgła) i wypadły z niej 3 kable problem mam następujący nie wiem który kabel był w jakim gnieździe. Wtyczka jest 4 pinowa z jednym pinem pustym, wtyczkę już sobie kupiłem w sklepie elektronicznym także zostaje mi to poskładać i byłbym mega wdzięczny gdyby ktoś mógł wrzucić fotkę jak są powpinane kable do wtyczki czyli który kolor gdzie. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 12:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam,
Potrzebuję pomocy w sprawie czujnika tempomatu przy pedale sprzęgła.
Problem polega na tym, że jak wymieniany był tłoczek sprzęgła to ten czujnik wraz z osłoną wpadł na drugą stronę.
Udało mi się do niego dotrzeć i włożyłem w miejsce gdzie być powinien. Oczywiscie biały bolec max do przodu i lekko pedałem puszczałem by wyregulować odległość.
No i nie działa.
Zastanawiam się na czym polega działanie tego czujnika (styku) czy czasem na tym białym bolcu nie było jakiejs blaszki? Teraz nic tam na bolcu nie mam. Jest biały i zastanawia mnie czy to nie jest przyczyną.
Pomóżcie
_________________ Każda podpowiedź jest dla mnie bezcenna
Możesz sobie pod auto podłączyć interfejs od BMW i sprawdzić TOAFem wysterowania wszystkich elementów tempomatu. Podobny czujnik masz też przy pedale hamulca. Włóż jak być powinien ten czujnik nacśinij pedał sprzęgła i wysuń go na max do przodu. Następnie powoli puszczaj pedał sprzęgła aby ramie cofnęło czujnik. Oczywiście tempomat testuj przy prędkości powyżej 35 km/h i z włączonym przyciskiem na konsoli środkowej.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
No właśnie wszystkie te czynności wykonałem i nic.
Pozostaje więc podłączenie pod komputer. A ten komputer to ma się mazywać TOAF tak?
Jeszcze pytanie o sam czujnik, jak go sprawdzić czy nie jest uszkodzony, na jakiej on zasadzie działa? To jakiś elektromagnes? W miejscu styku z pedałem sprzęgła nie widzę tam żadnej blaszki, sam plastik.
Do czasu jak wypadł mi podczas wymiany tłoczka pompki sprzęgła działał. Może czujnik padł? Da się go sprawdzić jak go wyciągnę?
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-XKB000022A tak wyglada czujnik tylko Ty masz pewnie bialy.
Jeśli pedał dotyka do czujnika, tempomat będzie działał. Jeśli dotkniesz pedału i czujnik wykryje ten fakt rozłączy działanie tempomatu. Oba czujniki do sprawdzenia w DDE DigitalLiveData, po uprzednim włączeniu tempomatu na konsoli środkowej + elementy sterujące + / Reset/Resume.
Dziękuję za podpowiedź i wyjaśnienia. Czujnik mam biały. Wyciągałem go z auta wraz z czarną obudową bo całość mi wypadła.
Rozumiem, że sam tego nie sprawdzę i muszę udać się do warsztatu, tak?
A może to oprogramowanie mogę zainstalować na PC i podłączyć? Jesli tak to czym i gdzie?
Z Info z podanego linka jeszcze się nie zapoznałem, oby był po Polsku
Dziękuję raz jeszcze. Teraz tylko pozostaje zapoznać się bliżej z tematem.
Niestety jestem noga w sprawach oprogramowania. Może syna poproszę
A nie orientujesz się czy jest ktoś na Śląsku kto w tym temacie jest biegły? Najlepiej okolice Gliwic
Z Gliwic jest Szanowny Pan Prezes siemion_. Posiada interfejs oraz oprogramowanie TOAF. Do tego nie trzeba studiów - ot podstawowa znajomość komputera w zakresie uruchamiania programów.
W Strzegomiu natomiast jest marcin.misek - główny i jedyny programista TOAF'a
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum