Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Jak się dostać do pojazdu, opłakana sytuacja. SUKCES
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Jak się dostać do pojazdu, opłakana sytuacja. SUKCES
Autor Wiadomość
Motson 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 04:09   [R75] Jak się dostać do pojazdu, opłakana sytuacja. SUKCES
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003

Zacznę od tego, że mój rover ma uszkodzone zamki (od pasażera kręci ale nie otwiera, a w bagażniku kręci się o 360stopbi i oczywiście też nie otwiera). Do tej pory otwieralem auto jedynie za pomocą pilota. Wczoraj auto mi nie odpaliło wiec wyjalem akumulator do podladowania i stało się najgorsze. Przed wyjęciem zamknąłem pierw drzwi z pilota, po czym wyjąlem akumulator i zamknąłem maskę... Dopiero teraz sobie uswiadomilem, że nie dostane się do auta za pomocą pilota a potrzebuje otworzyć maskę żeby wsadzić akumulator (awaryjnie jej nie otworze bo koła mam prosto). Istnieje jakiś sposób na dostanie się do auta lub otworzenia maski przy nieskreconych kołach? Proszę o pomoc :(

EDIT: NAPRAWIŁEM, dzięki wszystkim za pomoc. Opiszę w skrócie jak wyglądało to u mnie:

1. Zdjąłem plastik przy lewym nadkolu aby dostać się do komory, w której wymienia się m.in żarówki.
2. Kilka centymentrów wyżej nad "puszką" w której znajduje się żarówka, po lewej stronie są schowane 2 kable, które odpowiadają za zatrzask naszej maski.
3. Pociągnąłem 1szy kabel w strone silnika, lekko do góry, po czym pierwszy zawias puścił maskę, następnie zrobiłem to samo z drugim kablem (bardzo ciężko było go "wyszarpać") ale maska się otworzyła.
Ostatnio zmieniony przez Motson Nie Mar 05, 2017 14:30, w całości zmieniany 4 razy  

SPAMU¦

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 04:09   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 08:32   

W końcu się Twój R na Tobie zemścił, że o niego nie dbasz :P

Jeśli nie masz złodziejki (która jest w aucie) do śrub w kołach, to pożycz lewarek i klucz do kół i zdejmij lewe, przednie koło. Będziesz miał piękny dostęp do nadkola i linek maski.

A tak to trochę sytuacja szyszki w dupie - ani wyjąć ani usiąść. Nawet niespecjalnie jest gdzie podać prąd na zewnątrz auta.

Jak już będziesz musiał bić szybę, to najpierw zastanów się którą najłatwiej wymienić i dostać.

To samo mogłoby Ci się przytrafić jakby się przepalił bezpiecznik od centralnego.

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

sash997 

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 09:15   

nie lepiej od bicia szyby otworzyć auto metodami złodziejskimi? przecież nawet da sie rozebrać klamke od zewnątrz ale teraz już nie pamiętam jak sie go otwierało przez klamke bo nie mam go już pare lat, napewno ktoś na forum wie jak to zrobić tylko musi zajrzeć do tematu

Motson 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 09:29   

To prawda Marek, olałem na początku takie "pierdoły" i teraz Roverek się mści.
Co do zdejmowania koła, to właśnie taki miałem plan. Czytałem wczoraj dużo na ten temat i wiem, że trzeba odnaleźć jedynie linki, które znajdują się w lewym nadkolu za plastikiem, przez który wymienia się żarówki.
Co do tych metod złodziejskich to kiedyś już miałem problem bo padł mi pilot i nie mogłem dostać się do auta. Dzwoniłem nawet po różnych firmach to nikt nie był w stanie się tego podjąć, poszperam jeszcze w internecie.

prebenny 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 09:44   

Mamy Citroena C3 bez problemu otworzyli 'na złodzieja' i chyba 100-150 zł skasowali... Natomiast szyba do Rovera kosztuje 30 zł.... :P To takie moje poznańskie dywagacje. Otwórz po prostu maskę linkami. Odkręć zderzak od błotnika, podegnij zderzak i nadkole będziesz miał widok na to co robisz przez klapkę. Ja tak musiałem otwierać maskę jak mi linka z pancerza wyskoczyła. Naprzeklinałem się sporo ale dało radę :ok:

AdaskoC 

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 10:58   

Maskę spokojnie idzie otworzyć przez nadkole. Jeśli nie dasz rady to tłucz małą szybkę w tylnych drzwiach, za grosze druga kupisz.

Motson 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 11:06   

Właśnie walczyłem z kablami pod nadkolem ale za ch.. nie mogę tego pociągnąć na tyle żeby maska odpuściła z zawiasów...

prebenny 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 11:10   

Jak masz małe ręce to spróbuj znaleźć ten plastikowy pancerz, zdejmij go i za niego ciągnij (mała uwaga - jak nie dasz rady to wtedy zbicie szyby już nie pomoże, bo linki będą miały luz i od wewnątrz nie otworzysz).

dzelo23 
Klubowicz

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 13:21   

E tam nie dasz rady https://youtu.be/LtyziHlhHME

Motson 

Rover 75

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 13:47   

Póki co, z tych dwóch kabli, ciągnac jeden udało mi się otworzyć klape od strony nadkola, pod które wkładam ręke. Ten drugi kabel nie chce ani drgnąć, a żeby złapać za całą kostkę i pociągnąć to na raz jak na tym filmiku - nie ma opcji, nie sięgam ręką.

EDIT. NAPRAWIONE, wszystko opisałem w 1szym poście.

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Nie Mar 05, 2017 22:19   

AdaskoC napisał/a:
Jeśli nie dasz rady to tłucz małą szybkę w tylnych drzwiach, za grosze druga kupisz.

Dla mnie łatwiej wymienić szybę boczną chociażby kierowcy jak tę małą z tyłu :)

Motson napisał/a:
NAPRAWIONE, wszystko opisałem w 1szym poście.

Następnym razem pisz w poście na dole. A jedyne co, to edytuj temat z rozszerzeniem [SOLVED].

Pozdro,

[ Dodano: Nie Mar 05, 2017 22:19 ]
Motson napisał/a:
po lewej stronie są schowane 2 kable,

To nie są kable. Tylko linki w pancerzu :P

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

AdaskoC 

Wysłany: Pon Mar 06, 2017 06:57   

MaReK, ja o tym wiem ze łatwiej. Lecz pisałem to ze względów dostępności i finansowych. Bo ciężko dostać ładne szyby boczne, bez pionowych rys. A jeszcze jesli komuś zależy znaleźć je w tym samym roczniku to juz problem.

Odpowiedz do tematu