Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Cześć wszystkim. Wczoraj miałem niemiła sytuacje w swoim roverku. Zerwał się pasek rozrządu. Czy ktoś wie czy te silniki są bez kolizyjne? Stałem na jałowym biegu i w pewnym momemnie mi zgasł. Zdjąłem osłonę od rozrządu i okazało sie że pasek jest zerwany.
Proszę o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 08:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 10:12
Raczej wymiana/remont silnika, w sumie w idt/sdi są dwa i jeśli Ci się ten od pompy wtryskowej zerwał to nie powinno się nic złego stać, ale jeśli ten po stronie pasażera to jak wyżej.
Najlepiej zrobić to giętą 15-nastką. Odkręcasz koło pasażera, stawiasz na kobyłce i już masz piękny dostęp, ewentualnie można jeszcze odkręcić śrubę trzymającą część plastikowego nadkola.... i delikatnie je odgiąć, ale nie jest to konieczne. Teraz jedna osoba luzuje, a druga ściąga pasek samemu jest to trudne do zrobienia...
Ty nie musisz odkręcać śruby, musisz założyć w/w klucz na śrubę nie mocującą napinacz do łapy tylko na śrubę na której jest rolka prowadząca która znajduje się na napinaczu. Napinacz jest kompensowany przez sprężynę, a klucz służy tylko do tego aby zrobić odpowiednie ramię... i go odgiąć... próbuj
Ty nie musisz odkręcać śruby, musisz założyć w/w klucz na śrubę nie mocującą napinacz do łapy tylko na śrubę na której jest rolka prowadząca która znajduje się na napinaczu. Napinacz jest kompensowany przez sprężynę, a klucz służy tylko do tego aby zrobić odpowiednie ramię... i go odgiąć... próbuj
Sail troszkę pokręciłeś bo kolega pytał o pasek co napędza pompę wtryskową
Masz rację, opisałem procedurę luzowania napinacza paska prowadzącego....
a nie pompy jak było w pytaniu (nikt nie je neomylny - ostatnio jestem przemęczony....
Siema. Wracając do mojego tematu o zerwanym pasku Silnik nie dostał w dupę. Wystarczyło wymienić sam rozrząd po dwóch stronach i chodzi. Nie dźwięku jakby ktoś wrzucił garść śrubek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum