Wysłany: Pią Wrz 15, 2017 10:28 [MG ZR 160] HGF- Pomoc, Porady żeby nie zepsuć :)
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Witam Was serdecznie drodzy forumowicze.
Jako że dopadł mnie "nielubiany" HGF mam parę pytań jak i prośbę o pomoc.
1. rozrząd- Jakiej firmy najlepszy, oczywiście z pompą wody oraz czy koniecznie musi być do VVC? Szukając po allegro jak i w opisach sprzedawcy nie znalazłem że pasuje do 160 tylko 105 jak i 120.
2. Popychacze- Chcę bardzo zwrócić uwagę na ich stan, jeśli będą dość mocno wyrobione to chętnie je wymienię. znalazłem na stronie sklep.landroverowy popychacze o wysokości 24mm, na Ebay większość pokazała mi ze mają 26mm wysokośći i chyba 33mm szerokości. Także jeśli ktoś zna wymiary to był bym wdzięczny
3. Uszczelki- jakiej firmy, czy są jakieś <wzmocnione>
4. Na co zwrócić uwagę przy wyjmowaniu głowicy, co sprawdzić. <zawory, luz na prowadnicach zaworu, uszczelniacze, łożyska na mechanizmach VVC, coś jeszcze pewnie sie znajdzie.
Ogólnie rzecz biorąc Co i jak i Gdzie, co sprawdzić, czego nie ruszać itp.
Chcę zaznaczyć iż nie wiadomo czy to będzie HGF do póki nie sprawdzę jeszcze korka od zbiorniczka wyrównawczego ale są pogłoski iż być może mnie to trafiło < nie załamuje się, później bym miał to tak czy siak >
Zdaję sobie sprawę że tego typu posty były już wałkowane, lecz chciałbym mieć tutaj swoją encyklopedię co i jak z HGF. A jeżeli post zostanie usunięty zrozumiem z całego serca
Z góry Dziękuje za udzielaną mi tu pomoc oraz wskazówki
Pozdrawiam serdecznie
Addb1
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 15, 2017 10:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1. rozrząd- Jakiej firmy najlepszy, oczywiście z pompą wody oraz czy koniecznie musi być do VVC? Szukając po allegro jak i w opisach sprzedawcy nie znalazłem że pasuje do 160 tylko 105 jak i 120.
Rozrząd kupilem od ręki, paski gates'a (długi i krótki), napinacz ruville, pompa wody jakas względna rozrząd jest taki sam jak w zwyklym 1,8, wystarczy dokupić drugi pasek.
addb1 napisał/a:
2. Popychacze- Chcę bardzo zwrócić uwagę na ich stan, jeśli będą dość mocno wyrobione to chętnie je wymienię. znalazłem na stronie sklep.landroverowy popychacze o wysokości 24mm, na Ebay większość pokazała mi ze mają 26mm wysokośći i chyba 33mm szerokości. Także jeśli ktoś zna wymiary to był bym wdzięczny
Rozbierz i wyczyść swoje
addb1 napisał/a:
3. Uszczelki- jakiej firmy, czy są jakieś <wzmocnione>
Kup stary typ wzmocniony, bodajże elringa.
addb1 napisał/a:
4. Na co zwrócić uwagę przy wyjmowaniu głowicy, co sprawdzić. <zawory, luz na prowadnicach zaworu, uszczelniacze, łożyska na mechanizmach VVC, coś jeszcze pewnie sie znajdzie.
Czy tuleje cylindrów nie opadły poniżej płaszczyzny bloku, głowica do sprawdzenia szczelności - jeśli będzie ok to planowanie, szlif gniazd/zaworów, docieranie zaworów, sprawdzenie prowadnic + nowe uszczelniacze. Innymi słowy kompleksowa robota głowicy. Jeśli działa Ci VVC (płynnie przyspiesza, odcinka 7250obr/min itp) to jest poprawnie ustawione. W takim przypadku nie odkręcałbym go od magistrali (2 górne śrubki na każdy młynek), tylko zdjął całość razem z wałkami ssącymi. Oszczędzisz sobie mase roboty i potencjalnego spierdzielenia VVC
Ważna sprawa to przed całą robotą ustawić rozrzad na znaki i wtedy demontować paski i głowicę. Po zdjęciu głowicy NIE WOLNO kręcić wałem, można sobie pokiełabisić panewki
Potrzebujesz jeszcze jeszcze uszczelniacze wałków, kolektorów (wydechowy i ssący), pokrywy zaworów.
Musowo wypłucz układ wodny (ludwik z wodą), pewnie i tak zostanie troche syfu. Olej zalej jakiś tani na start (10w40, bron Boze 5w czy 15w!!) i po ok 1000km zmien na docelowy olej
Ważna sprawa, śruby głowicy przed montażem namocz w oleju, całe i pod łbami. Dokręcaj zgodnie z momentami na instrukcji z uszczelki, a dokręcanie o kąt rób jednostajnie i płynnie, nie zrywaj na siłe.
Powodzenia
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum