Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Chce kupić opony wielosezonowe, wybór padł na: MICHELIN CrossClimate+ 195/65 R15
problem mam tylko z pozostałymi indeksami. Opona w tym rozmiarze jest dostepna w 2 konfiguracjach: 1opcja -91H oraz 2 opcja - 95 V HL. Ta pierwsza wydaje mi sie troche za slaba bo indeks h - 190km/h,a latem nieraz jedzie sie z ta predkoscia na autosradzie przy jakims wyprzedzaniu itp, a ta druga opcja?Indeks V - 240km/h, ale tylko nosnosc wieksza - 95 i ozn. XL - wzmocniona opona, do aut sportowych itp. Czy jezeli bym wzial druga opcje to bedzie ok, czy za ciezka, za duze opory toczenia, za glosna ....
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 09, 2017 20:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
leszek_1982, jeśli mam być szczery to nie widzę sensu przepłacać za opony z większym indeksem nośności, bo i tak nie obciążysz opon maksymalnie nawet przy nośności 91. Co do prędkości to sam sobie musisz odpowiedzieć czy jeździsz ponad 210km/h czy nie Co do wagi i oporów toczenia mogą to być niezauważalne dla Ciebie różnice pomiędzy obiema oponami.
Pozdrawiam
niby tak, ale jesli mam nie slyszec radia bo bedzie za glosno i palic litr wiecej na 100 to mis ie nie usmiecha, dlatego chcialem sie kogos poradzic kto ma pewna wiedze w tym temacie, a mysle ze miejsce to jest najidpowiedniejsze
pozdrawiam
Różnica między klasami A i G oznacza zużycie paliwa niższe nawet o 7,5%. Przekładając to na codzienną eksploatację: wybierając oponę klasy A zamiast G, na każdy 1000 kilometrów zużyjesz o ponad 6 litrów paliwa mniej*.
Więc sorry ale 7.5% w samochodzie palącym 7 litrów to nie róbmy se jaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum