Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Hej, dzisiaj wymieniłem termostat,rurkę i kolanko. Po złożeniu wszystkiego i zalaniu płynu zauważyłem ,ze po misce olejowej kapie ciecz ( płyn chłodniczy).Czy termostat powinien być dodatkowo montowany na silikon? Stary był tak zamontowany i myślałem ,ze jest to błąd.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 19, 2017 21:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bez silikonu. Sprawdż, czy płyn zbiera się miedzy głowicami. Jeśli tak, to błąd montażu, może uszkodziłeś któryś z o-ringów.
Jeśli płynu nie ma między głowicami musisz szukać innego miejsca.
Sprawdż czy nie z pompy cieczy.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Wto Gru 19, 2017 21:37
mydło lub inny poślizg w tym miejscu wskazany, idealnie byłoby to na nowe oringi złożyć, są asy składające to na sucho a następnie paprzą silikonem bo cieknie
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Błąd montażu i uszkodzenie oringow raczej wykluczam bo zrobiłem to dokladnie.Zastanawia mnie jeszcze ten cienki wężyk wchodzący w kolektor aluminiowy bo był ma nim kamień i teraz się zastanawiam czy nie jest on winowajca.
myślę ze jak nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział, mam ten sam problem i jutro będę się za to brał.
[ Dodano: Czw Gru 28, 2017 23:12 ]
Wczoraj tez uszczelnialem wyciek spod termostatu. Zajrzyj z latarka przy alternatorze bedzie tam widac miedzy kolektorami ssacymi czy miedzy glowicami zbiera sie plyn.
Moja naprawa przyniosla pozytywny efekt, rozebralem, nowe oringi, wszystko wyczyscilem i odtluscilem, tak jak koledzy wyzej pisali troche mydla na oringi i elegancko.
Nie wiem jak inni to robili ale w moim przypadku wystarczylo zdjac przedni kolektor ssacy aby bylo wystarczajaco miejsca na solidna naprawe.
Jezeli wszystko dobrze wyczyscisz, dasz nowe oringi i posmarujesz skladajac - zadnego silikonu tam nie potrzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum