Jakis czas temu zmieniłem swoje radio HiLine (juz łapało bad pixele na ekranie) na stacje 2din z ChRL ... ze stacji jestem bardzo zadowolony (boottime ok 16-18sek, octa core, 2GB RAM, Android 6.0.1 ...) dzwięk czysty i mocny (aż drżą boczki) ale podłączony bezpośrednio pod głośniki (wstawione infiniti w miejsce fabrycznych) jednakże trochę brakuje basu ... postanowiłem przeciągnąć kable do odłączonego wzmaka H/K i puścić tak jak poprzedni fabryczny zestaw ... po podłączeniu, uff jest bass ale .... mocno sięzdziwiłem że całość gra 2-4x ciszej niż na wiązce bezpośrednio z radia na głośniki ?! Nie znam się na tym ale ponoć chodzi o sygnał niskonapięciowy po RCA do wzmaka, wzmak nie posiada opcji podbijania (GAIN) i przystosowany jest do sygnałów z fabrycznego HiLine ...
... czy jest jakaś opcja podbicia tych sygnałów przedwzmacniaczem ? Od biedy moge kupić inny wzmak, ale to wiąże się z przerabianiem wtyczek, ciągnięciem dodatkowych kabli i ponownym zrywaniem wykładziny/podłogi ... a tego chciałbym uniknąć
Widzę, że problem chyba nie rozwiązany. Potykał się jeszcze ktoś już z tym problemem i znalazł rozwiązanie?
Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi a planuję robić identyczną konfigurację (amp H&K+ stacja 2 din na androidzie)
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
I tak i nie .... ostatecznie zdecydowałem się na kolejne inwestycje w dziada .... kupiłem uzywanego wzmaka i skrzynię, Wzmak H/K został odłączony, tuba H/K wyleciała ... Kupiłem 5cio kanałowego Axtona 608c i skrzynkę Balupunkta, dzięki koledzie Sash997 udało sie wszystko podłączyc w sensownym czasie, poniżej fotki i filmiki .... trochę trzeba to wszystko jeszcze poprawić w wolnej chwili bo aktualnie to podłączone tak aby sprawdzić.
Zasilanie z aku:
Bagażnik:
Kszynka:
Wzmak:
Na pewno muszę inaczej poprowadzic przewody z chinola do wzmaka i zaekranować je dodatkowo folia alu ... aktualnie leci wszystko lewym spodem pod wykładziną i przy podbiciu GAIN powyżej 15% słychać turbo i alternator
Dupy nie urywa, gra lepiej niż ori, na pewno bas jest już słyszalny ale ... w patefonu mam fabryczny zestaw audio który na allegro można by wyhaczyc za 400-600pln i tam to gra o 2 klasy lepiej niz taki ulep w roveru, niby głośniki infinity ale co z tego skoro tutaj wszystko trzeszczy i wibruje przy wiekszym poziomie głośności, no ale to tylko Rover
Co jest ciekawe to jak zachowuje się stacja chińska z wypuszczonym dzwiekiem na suba .... po zgaszeniu silnika i zostawieniu na pozycji, rozłącza dzwiek w głośnikach w drzwiach ale zostawia go na 5-tym kanale i wtedy gra sam sub. Nagrałem filmiki ale telefon ma to do siebie że próbuje wycinac szumy i strasznie zniekształca dźwiek, to na prawde gra o wiele lepiej niz na tym filmiku (jakość smartfonowa):
Niemniej wiele do życzenia pozostawiają same boczki roveru - wygluszone i obciążone matami po prostu są za ciężkie .... z kolei bez wygłuszenia drżą i wibrują ...
Jeszcze raz chcę podziękować Sash'owi za poświęcony czas w poskładanie tego wszystkiego do qpy!
Ona bez problemu działała ... chińczyk + ori Hi Line ... ale basu było mało i głośność spadła mocno, więc trzeba było ustawiać podbicie głośności w stacji i dawać na full żeby było tak jak w ori na 60% mocy. Dźwięk był bardzo czysty, lepszy niż przy tym ulepie co mam teraz ale aż taki za sterylny, brakowało wyraźnie niskich tonów ...
To pewnie zależy od wersji stacji, fakt faktem ori wzmak jest pozbawiony jakichkolwiek pokręteł umożliwiających zmianę ostawień. Jak dla mnie owszem jakość była spoko, ale było o wiele za cicho i nie udało mi się tego przeskoczyć inaczej jak przez zmianę wzmacniacza, a i zmiana skrzyni tez pomogła trochę polepszyć bas ... ale to już w zasadzie historia.
to zapraszam do siebie, tylko do rovera lub MG - kamienie z nerek basem ci wytrzęsie a trzasku nie usłyszysz
A tak na poważnie to temat nie na to forum, jak ktoś chce więcej info to "strefa caraudio" - wszystko o co pytacie jest wielokrotnie tam opisywane i nie ma sensu tego powtarzać.
Rady na szybko - wywalić ori wzmacniacz pociągnąć kable zasilające od akumulatora i nowe wiązki sygnałowe rca i do głośników. Kazdy wzmacniacz używka za 150-200zl zagra o wiele lepiej niz oryginalny na cienkich kabelkach zasilających. Do tego wiele wzmacniaczy ma aktywna zwrotnice która sobie ustawicie w jakim pasmie ma grac subwoofer (tylko nie kupujcie tub). Dzięki takiej zwrotnicy wytniecie górna częstotliwość z suba dzięki czemu głośnik nie będzie męczony pasmem którego i tak nie przetworzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum