Wysłany: Wto Lip 28, 2020 21:42 [R75] Klimatyzacja - tarcie przy skręcie w prawo
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam, zauważyłem dziwne tarcie, otóż przy załączonej klimatyzacji podczas upałów (wtedy kiedy załącza się "buczenie" klimy) słychać dziwne tarcie przy skręcie w prawo.
Podczas postoju i przy wyłączonej klimatyzacji tarcia nie słychać. Gdy klimatyzacja chodzi (ale bez "buczenia") wówczas przy skręcie również nie ma tarcia.
Swoją drogą dlaczego podczas silniejszych upałów klima "buczy"? Co się wówczas załącza? Jak tylko temperatura wewnątrz się już wyrówna wówczas buczenia nie ma. Najgorzej jest podczas jazdy w korku - wówczas "buczy" niemiłosiernie.
Klima chłodzi ładnie, nie zauważyłem aby były jakieś problemy z chłodzeniem w aucie.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 28, 2020 21:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
moze tak byc jak pisze BetJar, - klima to duze obciążenie dla kola pasowego. Gdy skręcasz kolami dodatkowo obciążasz to kolo pompa wspomagania i możliwe ze juz kolo za bardzo jest "naprężone"
Wymieniałem koło pasowe już 3 razy w ciągu 5 lat... Nigdy takiego objawu "tarcia" nie miałem.
Można jakoś sprawdzić, czy to na pewno to?
Pamiętam, że przy kole pasowym był bardzo charakterystyczny klekot cały czas, niezależnie czy skręcałem w lewo, czy prawo. Teraz jest to typowe szuranie / tarcie przy skręcie w prawo, ale tylko jak załącza się klima (chyba sprężarka gdyż wyje/buczy)? Bardziej przypomina głośny szum niż klekot. Jakby wiatrak o coś szurał.
nagraj filmik bo tak to ciężko cos wywnioskować.
Co ty kupujesz za kola jesli wymieniłeś 3 przez 5 lat? Moze masz zapchany osuszacz(powinno sie wymieniać raz na 2 lata) w klimie przez co sprężarka znacznie ciężej chodzi i tym samym rozwala koła pasowe
2. Praca klimy na najwyższych obrotach przy temp. 30 stopni po odpaleniu auta / w korku w mieście podczas dużego upału (załącza się na jakiś czas dodatkowy wiatrak?)
4. Szum / buczenie / tarcie - nie wiem jak to nazwać, przy skręcie w prawo (nawet lekkim). Co istotne zauważyłem, że to buczenie jest większe w momencie dodawania gazu / przyśpieszenia przy skręcie w prawo. Występuje tylko gdy załącza się dodatkowe urządzenie klimy z filmu nr 2 wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum