Wysłany: Sob Maj 12, 2018 18:35 [R75] Toaf brak komunikacji z silnikiem
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2001
Cześć
Przez ostatni rok nie miałem żadnych problemów z roverkiem, może przez to że wypialem nie działające Webasto. Nie wiem nie wnikam tylko użytkuje. Chciałem sprawdzić jak wygląda sprawa wtrysków tak o, oraz przepływomierza bo obroty przy zmianie biegów czasem idą jeszcze w gore. Podłączam Toaf i okazuje się że nie mam silnika heh, nie mam nawet okna wyboru diesel/benzyna.... Jakieś pomysły?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 12, 2018 18:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po pierwsze jaki masz interfejs który podłączasz pod auto? Po drugie o jaki chipset oparty jest?
Po trzecie, którą wersję oprogramowania TOAF posiadasz? - Klikając w skrót silnika, powinieneś mieć listę trzech opcji do wyboru. 1.8, 2.0/2.5, 2.0 diesel. Jeśli program poprawnie odczyta kody ZCS ze sterownika silnika odpowiednio zaznaczy opcje za Ciebie, jeśli nie, zaznaczy pierwszą.
Po czwarte czy z innymi modułami na aucie program się komunikuje? Np. ABS albo moduł poduszek powietrznych SRS?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ciężko mi obecnie odpowiedzieć na dwa pierwsze pytania. Mam dostęp do wszystkich modułów z którymi komunikowałem się wczesniej, obecnie nie mogę się połączyć z silnikiem. Wcześniej wygrywałem mapy, ale to ponad rok temu, z powodzeniem używałem live data itd.
Spróbuj zainstalować ponownie toaf"a. Może używałeś jakiegoś programu skanującego rejestr windows-a i namieszał uznając pliki z innymi rozszerzeniami za niepotrzebne.
Jeżeli nie możesz połączyć się tylko ze sterownikiem silnika, a moduły typu SRS, ABS działają to spróbowałbym na chwilę pozbawić sterownik silnika prądu. Możesz odpiąć sam sterownik (trudniej) albo zdjąć na chwilę klemę z akumulatora (łatwiej). Oczywiście jeśli masz webasto na czas testów je odłącz.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum