Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2004
Witam czy ktoś z was płukał silnik ropa?oglądam na internecie i w Googlach że dużo osób robi ze wlewa do starego oleju liter ropy i potem spuszczają to po 10min pracy silnika i zalewają litrem oleju a resztę uzupełniają ropa i tak parę razy płuczą że na bagnecie jest idealnie czysty olej nawet po 2tys km czy ktoś z was stosował takie płukanie? Wiem że są płukanki LM ale w nich 99% jest ropa 1% jakieś dodatki po za tym wydaje mi się że to jest mało preparatu do naszych 2.5 V6
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 01, 2018 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Do mycia silnika nie ma nic lepszego jak nafta z bikanolem. W skrócie jest to odmiana paliwa lotniczego.
Od lat tego używam zamiast różnego rodzaju chemii do mycia części.
100ml na 5l oleju przed wymianą.
Zostawiam silnik na obrotach jałowych na 15-20 minut i wymieniam olej.
Powiem więcej
Jak zmieniam filtr paliwa to zalewam go 2 małe strzykawki do filtra.
Idealnie przeczyszcza wtryski.
I jestem już po. Najpierwej do oleju wlałem 0,5 l nafty i silnik 10 min chodził, a później 2 razy po 5l ropy i 10 min na jałowych obrotach. Nic się nie stało, chociaż kontrolka od oleju za drugim razem lekko migała i silnik trochę dzwonil. Po wlaniu oleju wszystko chodzi pięknie a olej na bagnecie jest jak z butelki
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Wto Lut 05, 2019 18:28
Ja na wiosnę KV6 będę traktował w ten sam sposób, jak kolega dawidd.
Jedyna różnica taka, że po tym zabiegu zostaną zdjęte dekle i manualnie wyczyszczę resztki u góry i wymyję odmy.
Też dam znać jak poszło.
nie robiłem testu bo nie mam manometru do diesla. Silnik ma 360 tys km, generalnie nie mam żadnych problemow z motorem i tez nie spodziewałem sie spektakularnej poprawy, jedynie liczyłem na ten czysty olej i tak tez się stało
Ja na 5w40 przeszedłem już dawno z 10w40. Przy tej zmianie płukanki nie robiłem. Chodziło mi po głowie przejście na 5w30 ale miałem 2 litry 5w40 i dałem spokój
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum