Wysłany: Sob Wrz 12, 2020 10:17 [R75] Luz przegubu wewnętrznego w wejściu skrzyni automat
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2001
Witajcie.
Grzebie przy przedzie mojego samochodu. Od dawna borykam się z drżeniem układu kierowniczego / napędowego przy przyśpieszaniu i hamowaniu.
Poczytałem tu i ówdzie i wychodziło że zwykle to wina przegubów wewnętrznych.
No i rozebrałem te przeguby - prawy ten z podporą był praktycznie suchy w środku, ale luzu tam nie ma ani na krzyżaku przegubu z kielichem przegubu, a tym bardziej na łączeniu podpory z ośką skrzynki.
Problem mam z lewą stroną, bo w środku był olej ( na pewno nie smar ) pachniał jak olej i do tego normalnie się wylał.. ale kichał to pies. Luzu między krzyżakiem a samym korpusem nie ma. Zaś występuje duży luz na wejściu przegubu do skrzynki biegów, poradźcie mi.. czy ten luz jest sporo za duży ? czy to on powoduje wibracje ? zwykle wyrabia się sam frez zewnętrzny i pomoże wymiana przegubu ?a może mam luz w mechanizmie różnicowym i ewentualnym jego łożysku ? czy jak wyciągnę ten przegub to wyleje się olej ze skrzynki biegów?, jakie jest jego zabezpieczenie ? czy da się wymienić ewentualnie łożysko z zewnątrz nie rozbierając skrzynki ? Proszę o wszelkie porady.
Wyjmij ten przegub i zobacz co się tam stało, albo przegub albo dyfer.
Jak wyjmiesz olej się wyleje, wyciąga się go po prostu ciągnąc do siebie(użyj łomu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum