Wysłany: Sob Lis 30, 2019 00:18 [R75] centralny zamek szwankuje
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Mam problem z centralnym zamkiem. Z pilota zamykają się i otwierają wszystkie drzwi oprócz kierowcy, tak samo zachowuję się zamykanie od środka. Kluczykiem wszystko działa otwieranie i zamykanie.
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 30, 2019 00:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
artmati kluczem zamykasz zamek mechanicznie więc na pewno coś jest nie tak z kablami albo coś nie tak z silniczkami zamka. Potraktuj kontaktem wtyczkę przy drzwiach tą od błotnika i wtyczki przy bcu na początek
_________________ --------------------------------------------------------------------
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Gru 06, 2019 16:12
Takie objawy u mnie zawsze zwiastowały wymianę siłownika w moich R75 (nie bawiłem się w regenerację). Łącznie 4 zamki. Teraz już nawet nie próbuje się łudzić jak mam takie objawy, że psikanie czymkolwiek pomoże. Zamawiam zamek od razu.
Wymontowałem zamek i okazuje się że padł silniczek.Wyczytałem że silniczki w zamkach czy z tyłu czy z przodu są te same.Teraz co zrobić kupić tanią używkę i przełożyć silniczek czy nowy zamek za prawie 500 zł
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pon Gru 09, 2019 12:23
Ja osobiście biorę używki, na 4 wymieniane zamki raz przysłali mi uszkodzony. Odesłałem i zamówiłem w innym miejscu. Nigdy 2 razy nie wymieniałem tego samego zamka. Jest opcja kupienia samego nowego silniczka i wymiany albo regeneracji u kogoś. Nie wiem czy AdaskoC się tym nie zajmował czasem.
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Pon Gru 09, 2019 20:36
Robię robię
Przekładanie siłowników z używki to trochę bezsens, bo zazwyczaj są na wykończeniu lub już padnięte. Jedynie nowy, ale oryginał w detalu to 28€ więc za drogo wychodzi to dla zwykłego śmiertelnika
Dodatkowo trzeba sprawdzić wszystkie pozostałe podzespoły i wymienić wszystko za jednym razem.
Po porządnie wykonanej robocie na kolejne długie lata jest spokój.
Witam
Mam pytanie dorwałem zamek tylny od kierowcy tam są dwa silniczki ? a ten z przodu jeden ?
Wysłany: Sro Gru 11, 2019 11:09
0L0 napisał/a:
są po 2 silniczki
jeden do zamykania/otwierania kluczykiem a drugi do zmykania/otwierania całkowitego , pilotem . Zamknięcie całkowite uniemożliwia otwarcie klamkami od wewnątrz .
Mam wymontowane silniczki z lewego tyłu bo kupiłem tanio zamek sprawny EU.
zamierzam jutro brać się do podmiany Tylko jeden ma grubszy ślimak
Wymontowałem zamek i okazuje się że padł silniczek.Wyczytałem że silniczki w zamkach czy z tyłu czy z przodu są te same.Teraz co zrobić kupić tanią używkę i przełożyć silniczek czy nowy zamek za prawie 500 zł
Kolega sash997 naprawia zamki, montuje nowe silniczki, szybko, sprawnie, dobra cena - mam od dłuższego czasu, zero problemow - polecam.
Wiem na allegro ma po 130 zeta + stary zamek do zdania.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Gru 15, 2019 11:35
w razie przekładania silniczka z innego zamka trzeba pamiętać że jeden jest prawy drugi lewy,przy zamianie slimaka trzeba też obrucić dupke silnika o 180stopni aby działał w odpowiednią stronę
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Okazało się padł tylko jeden silniczek ten z cieńszym ślimakiem przełożyłem go z tylnego lewego zamka bez przekładania dupek ponieważ one są zaznaczone czerwoną kropką. Zamek działa perfekcyjnie.Jedynie co żeby zamek rozebrać nie trzeba rozwiercać jednego nitu, zaznaczyłem na czerwono. Natomiast trzeba ściągnąć zabezpieczenie z drugiego bolca.
AdaskoC, witam serdecznie. Działasz jeszcze w kwestii silniczków/zamków do 75? Wszystkie mi padły i otwieranie samochodu z pilota nie działa. Odkopałem jakiś starszy wątek i link do sklepu Apcar nie działa (404 not found). Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum