Wysłany: Sro Lis 25, 2020 12:29 [streetwise] Nie odpala, a jeśli już to na chwilę
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2004
Witam
Posiadam rovera streetwisea 1.4 z 2004 roku, z instalacją gazową.
Problem jest taki, że samochód nie chce odpalić, raz na jakiś czas silnik zacznie pracować, ale max pół sekundy i gaśnie. Nie jest to wina akumulatora (jest sprawny, naładowany), benzyna jest w zbiorniku, pompa paliwa raczej sprawna (słychać jak pracuje), jej przekaźnik też jest sprawny.
Z tego co rozmawiałem z ojcem, wydaje nam się, że może to być wina przepływomierza lub regulatora ciśnienia.
Przełożyliśmy z jego samochodu interfejs diagnostyczny OBDII do rovera. Po sprawdzeniu błędów w kilku różnych aplikacjach diagnostycznych na telefon, najpierw pokazał brak błędów. Potem dwa błędy, jeden z czujnikiem temperatury oleju, drugi z wypadaniem zapłonu. Następnie aplikacje pokazywały, że błędów nie ma lub nie można się połączyć z ECU/ niekompatybilne ECU.
Tutaj moje pytanie i prośba o pomoc. Czy przyczyną może być któryś z tych dwóch elementów, czy może to być jeszcze jakiś inny? Jak sprawdzić, czy dany element jest sprawny i pracuje normalnie? (Co? gdzie? jak?) Jestem dość sporym nowicjuszem w temacie samochodów, więc niestety nie posiadam jeszcze takiej wiedzy :v, dlatego potrzebna mi choć drobna pomoc.
Dziękuję za pomoc z góry i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 25, 2020 12:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rozrusznik kręci, tylko odpalić nie chce. Tylko raz na jakiś czas odpali i gaśnie po około 30s.
Czujnik temperatury płynu chłodzącego chyba w takim razie, nie jestem pewien. Nie ma to raczej związku z problemem odpalania, a sam błąd czujnika wynika z zużytej wtyczki, którą muszę po prostu wymienić.
Oczywiście, że czujnik temperatury może wpływać na odpalanie - jak wadliwy daje sygnał, że silnik jest gorący, a nie jest to dawka paliwa będzie za mała do podtrzymania pracy. Odepnij i jak złapie na uśrednionej dawce to masz winnego.
Ja bym jeszcze wykręcił świece, bo może iskry nie ma zwyczajnie, albo jest strasznie słaba. Albo paliwo wcale nie dochodzi do cylindrów - bez świec też to zobaczysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum