Wysłany: Sob Kwi 17, 2021 12:31 [Freelander] Kłopot z pracą podnośnika tylnej szyby
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Cześć,
wariuje praca podnośnika tylnej szyby. Dodam, że kłopoty zaczynały się wcześniej ale polecony przez mechanika elektryk niby naprawił usterkę. Niby bo wsio wróciło po jakimś czasie. Z elektrykiem kontaktu nie mam a i ochoty nie mam płacić za pozorne naprawy.
Szyba nie opuszcza się przy naciśnięciu klamki, używając sterowania z kabiny dam radę ją opuścić ale już nie podniosę. Usterka jakoś sprzężona z tym to nieprzewidywalne włączanie się tylnej wycieraczki.
Do tej pory ustaliłem, że przyczyną chyba nie jest mechanizm czy silniczek bo jeśli podpiąć się na krótko szyba opuszcza się i podnosi.
Po podpięciu multimetru, włączeniu stacyjki i naciśnięciu przycisku podnoszenia/opuszczania napięcie pojawia się (chwilowo) tylko przy opuszczaniu szyby.
Zdjąłem poszycie klapy, boczki i wykladzine bagaznika. Pod wykladzina bylo troche wilgoci. Sądziłem, że kostki pordzewiałe ale nie wyglądają na takie.
Czy ktoś z Was walczył z podobną usterką ? Podpowiecie coś ? Czy to może być przełącznik ? Jeśl itak to dlaczego szyba nie reaguje na klamkę ? Dodam, że usterka wróciła podczas tęgich mrozów. Szyba była trochę lodem posklejana i widać było że ma problem z otwarciem. Sądziłem że silnik szlag trafił.
Z góry dziękuję.
P.S.
Jeżeli znacie jakiś warsztat specjalizujący się w Landkach gdzieś w okolicy Puław to chętnie wezmę kontakt.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 17, 2021 12:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum