Wysłany: Nie Paź 17, 2021 19:43 [MG ZT-T] Problem z ABS/piastą prawy tył
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2004
Witam,
jak w temacie, pojawił mi się problem z ABS objawiający się charakterystycznym odbijaniem pedału hamulca przy hamowaniu oraz słyszalnego "cykania" w kabinie.
Dwa dni wcześniej miałem naprawianą oponę z powodu "pięknego" gwoździa. Wulkanizator miał problem z odkręceniem koła i użył sporego młota.
Po ok trzech dniach dopiero pojawił się komunikat o problemie z ABS, kontrolą trakcji oraz hamulców. Pomyślałem, że w czasie walki z kołem coś się stało z czujnikiem, może się zabrudził i pojechałem do mechanika.
Mechanik stwierdził że wytarł się magnes na pierścieniu magnetycznym w związku z tym odczytywana jest błędnie prędkość obrotowa i ABS błędnie działa Nie znam się na tym więc muszę przyjąć, że faktycznie się wytarł.
Toaf faktycznie pokazał, że prędkość na prawym tylnym kole różni się. Różnicę miałem też na lewym przodzie, ale tam była ona o wiele mniejsza i rzadziej występowała. Pytanie czy przy normalnej jeździe mogą występować różnice na poszczególnych kołach, bo nie wiem czy nie mam problemu i z tym kołem?
W związku z powyższym mam pytanie, jakiej firmy piastę polecacie? Może ktoś ostatnio wymieniał ją i może coś podpowiedzieć?
FAG, SNR, SKF, Ruville a może OPTIMAL Będę wdzięczny za podpowiedź
Pozdrawiam,
PS.
Czy ktoś wie, co było stosowane fabrycznie, na pierwszy montaż?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 17, 2021 19:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie było dokładnie tak samo, tylko sam sobie nagrzebałem. Trochę rdzy z tarczy kotwicznej wpadło za łożysko i pierścień się wytarł. Ja wybrałem piasty FAG, i od razu tarcze kotwiczne wymieniłem, żeby problem się nie powtórzył. Wymiana piasty to prosta robota, więc warto się pobawić samemu.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum